13 / 05 / 2024

Miras kalan tapuyu üzerine almadan satış yapılır mı? Hisseli tapu devredilebilir mi?

Miras kalan tapuyu üzerine almadan satış yapılır mı? Hisseli tapu devredilebilir mi?

Miras yolu ile geçen hisseli tapular pek çok kişinin aklını kurcalamaktadır. Bundan dolayı da sorular “Miras kalan tapuyu üzerine almadan satış yapılır mı?” şeklindeki sorular sıkça sorulmaktadır. İşte detaylar!



HİSSELİ TAPU DEVREDİLEBİLİR Mİ?

Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel yoktur. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım ya da şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekir.

HİSSELİ TAPUNUN BİR KISMI SATILABİLİR Mİ?

Hisseli ev, arsa ya da dükkanın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devir işlemi gerçekleştirilebilir.

MİRAS KALAN TAPUYU ÜZERİNE ALMADAN SATIŞ YAPILRI MI?

Miras kalan gayrimenkulün satışını gerçekleştirmeden hemen önce miras intikalinin yani miras geçişinin yapılması gerekmektedir. Mirasın intikali, miras kalan mülk ve borçların varislere geçişi işlemine denir. Bu işlem için öncelikle Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterden veraset belgesi alınmalıdır.

HİSSELİ TAPU RESMİ TAPUYA NASIL ÇEVRİLİR?

Taşınmazda hissesi bulunan herkesin yani tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu halde yeni malik tek tapuya sahip olmuş olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve bu şekilde bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.

HİSSELİ YERE EV YAPARSAM NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabilir. Ama hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi durumunda, böyle bir bilgiye erişim sağlanamadığı için, ev yapmak ya da yaptırmak için herkesin onay vermesi gerekmektedir. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olur.

3600 günden emekli olma şansı var mı? 3600 gün ile emekli olursam ne kadar maaş alırım?

Devlet destekli konut hesabı nasıl açılır? Konut kredisi onaylandıktan sonra ne yapılması gerekiyor?


Geri Dön