28 / 04 / 2024

Miras kalanlar bunu yaparsanız tek kuruş pay alamayacaksınız! Arsa, tarla, ev, araba her şey elinizden kayıp gidecek...

Miras kalanlar bunu yaparsanız tek kuruş pay alamayacaksınız! Arsa, tarla, ev, araba her şey elinizden kayıp gidecek...

Miras paylaşımı sürecinde birkaç istisnai durumlarda, bazı çocuklar miras payından faydalanamayabiliyor. Miras kalanlar bunu yaparsanız tek kuruş pay alamayacaksınız! Arsa, tarla, ev, araba her şey elinizden kayıp gidecek...



Miras paylaşımı sırasında aileler ve akrabalar arasında bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Miras, miras bırakan kişinin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/2 oluyor. Geriye kalan 1/2 ise kardeşler arasında eşit paylaşılıyor. Miras bırakan kişinin eşi ile paylaşılmıyorsa ve baba anne hayatta değil ise mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılıyor. ancak baba veya anneden biri sağ ise kardeşin payı 1/4, anne babanın payı 1/4 oluyor.

Miras kalanlar bunu yaparsanız tek kuruş pay alamayacaksınız! Arsa, tarla, ev, araba her şey elinizden kayıp gidecek...

SAKLI PAY KONUSUNA DİKKAT

Ülkemizde miras paylaşımı akrabaların, kardeşlerin arasını açıyor hatta bazen cinayetle bile sonuçlanabiliyor. Miras hukuku ise başlı başına bir uzmanlık dalı olarak faaliyet gösteriyor. Gelen son detaylara göre kardeşler arasındaki miras paylaşımında önemli bir nokta bulunuyor. Saklı pay konusuna dikkat çeken hukukçular, kardeşler arasında mirastan pay alamayacağı çok önemli bir detaya dikkat çekiyor.

Miras hakkında birçok detay merak sorgulanırken saklı pay detayı açıklandı. Miras paylaşımı sürecinde, adaletin sağlanması için mahkemeler devreye girebiliyor.

HalkTV'de yer alan detaylara göre, vasiyetname ile belirlenen oranlar, diğer kardeşlerin saklı paylarını ihlal ederse, mahkeme kararıyla vasiyetname geçersiz kılınabiliyor. Bu noktada mahkeme müdahalesi ile adil bir paylaşım sağlanmaya çalışılıyor.

Bir şahıs mal varlığının paylaşımında çocukları arasında farklı oranlar belirlemek istiyorsa, bu isteğini resmi bir vasiyetname ile ifade ederek hükme bağlayabilir.

Fakat burada dikkate alınması gereken önemli bir kurallar bulunuyor.

Miras kalanlar bunu yaparsanız tek kuruş pay alamayacaksınız! Arsa, tarla, ev, araba her şey elinizden kayıp gidecek...

MİRAS PAYLAŞIMI DETAYLARI

Bir anne veya baba, mal varlığının yarısını çocukları arasında saklı pay olarak ayırmak zorundadır.
Yani, bir miras bırakanın mirasın yarısını bir çocuğuna bırakma özgürlüğüne sahiptir, ancak diğer yarısı saklı pay olarak kabul edilir ve bu kısım diğer çocuklara eşit olarak dağıtılmalıdır.

Saklı pay, miras bırakanın ölümünün ardından vasiyetname ile dahi başka bir kişiye devredilemez.
Yani, miras bırakanın kalan yarısını bir çocuğuna bırakarak kardeşler arasında değişik oranlarda miras paylaşımı yapabilmesi mümkün oluyor.

Fakat, söz konusu oran diğer kardeşlerin saklı paylarını ihlal ederse, mahkeme kararı ile vasiyetname geçersiz kılınabiliyor. Miras paylaşımı sürecinde bazı istisnai durumlarda, bazı çocuklar miras payı alamayabiliyor.

Bu istisnai durum, bir aile üyesine karşı ciddi bir zarar verme eylemi sonucunda ortaya çıkabiliyor. Bu tür bir eylemi yapan kişi, mirastan yasal olarak mahrum bırakılabiliyor.

Söz konusu durumda, ilgili çocuk miras hakkını kaybederken, diğer kardeşler mirası aralarında paylaşma hakkına sahip olabiliyorlar.

250 bin TL'nin faiz getirisi ne kadar? Banka banka hesaplandı! 32 ve 92 günlük getiriyi gören şok olacak!

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parasında Ocak 2024 müjdesi! Peş peşe zamlar açıklandı, rakamlar buz kestirdi!

Az evvel peş peşe hesaplandı! Hesaplara 1.969 TL yatırılacak, sakın kaçırmayın!


Geri Dön