Genel

Miras malın satışı nasıl olur? Mirastan ne kadar vergi alınır?

Miras konusu beraberinde bazı durumları da beraberinde getirmektedir. Miras ile birlikte karar verilmesi gereken hususlar da vardır. İşte merak edilen sorular!Varisler, gayrimenkul satışı konusunda anlaşamadıkları zaman Sulh Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilirler

BABADAN MİRAS KALAN HİSSEMİ NASIL SATARIM?

Miras kalan mülkün satışını yapmak için tüm mülk varislerinin tapuya gitmesi ya da ortak bir temsilci atamaları yeterli olacaktır. Varisler, gayrimenkul satışı konusunda anlaşamadıkları zaman Sulh Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilirler.

Peki “Miras malın satışı nasıl olur? Mirastan ne kadar vergi alınır?” İşte miras konusunda araştırılan bu ve benzeri soruların yanıtları…

VERASET İLAMI 4 AY İÇİNDE ALINMAZSA NE OLUR?

Mirasçı olmanın bir de vergi boyutu bulunmaktadır. Ölen kişiden hiçbir mal kalmadığı zaman vergi çıkmaz. Ama bir mal varlığı bulunuyor ise, “Veraset ve İntikal Vergisi” için 4 ay içerisinde beyanname verilmelidir, verilmez ise daha sonra usulsüzlük cezası ve gecikme zammı ile beraber ödeme yapılması istenir.

MİRASTAN NE KADAR VERGİ ALINIR?

Bir kişinin ölümü, kayıp kişinin ölümüne karar verilmesi veya bir kişiye hayatta iken yapılan bağışlamalar, vergiye konu edilir. Her mirasçıya düşen miras payı belirlendikten hemen sonra istisnalar düşülüyor ve kalan tutarın vergisi yüzde 1 ile 10 arasındaki tarifeye göre hesaplanır.

MİRAS MALIN SATIŞI NASIL OLUR?

Miras kalan mal satışını gerçekleştirebilmek için tüm varislerin tapuya gitmesi ya da ortak bir temsilci atamaları yeterlidir. Malın varisleri, gayrimenkul satışında anlaşamadıkları zaman Sulh Mahkemesi'ne başvurabilirler.

MİRASÇI HAKKINI SATABİLİR Mİ?

Miras payı devri sözleşmesinde, miras açıldıktan hemen sonra ama paylaşma tamamlanana kadar yapılabilir. Zira paylaşma yapılmasının ardından tereke üzerinde elbirliği ile mülkiyet kalmaz, her bir mirasçı payı üzerinde serbest bir şekilde tasarruf edebilir. Bunun dışında miras payı devri sözleşmeleri ivazlı veya ivazsız yapılabilir.

KALAN MİRASIN NE OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

E-devlet kapısında miras sorgulama işlemini yapabilmek için e-devlet şifresine sahip olmak gerekir. E-devlet şifresine sahip olan vatandaşlar e-devlet kapısı üzerinden giriş yapılarak ara kısmına veraset ilamı sorgulama ya da mirasçılık belgesi sorgulama yazarak miras sorgulamasını kolay bir şekilde yapabilir.