23 / 12 / 2024

Miras nasıl paylaştırılır?

Miras nasıl paylaştırılır?

Sağken malını istediği şekilde tasarruf edebilen kişi miras paylaşımını nasıl yapmalıdır? Miras nasıl paylaştırılır?




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''miras bırakma'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı... 

 

Üç çocuğum ve eşim var. Hem şehirde hem de kırsalda arsa va arazilerim var. Bunları çocuklarına muhtelif şekillerde vasiyet etmek istiyorum. Çocuklarımdan, çok çocuklu olanı var ki buna daha fazla yer vasiyet etmek istiyorum. Nelere dikkat etmemi önerinsiniz? ● A.A. 

 

Okuyucuma ilk önerim belki en çok bilinen husustur: Bu vasiyetnamenin noterde resmi şekilde yapılmasını öneririm. Elyazısı ile vasiyetname olmaz mı? Olur ancak şekil noksanlığı bulunması riski vardır.

 

İkinci husus; mirasçıların mahfuz hissesine dikkat edilmeli, mahfuz hisse dışında kalan tasarruf nisabı dediğimiz bölümde tasarruf yapılmalıdır.

 

SAKLI PAYIN YARISI
Anlatmak istediğim şu: Mirasçılardan eşin miras payı, bu aile tablosunda terekenin dörtte biridir. Bu pay aynı zamanda eşin saklı payı yani dokunulamaz payıdır. Evlatlar ise dörtte üçe sahip olur ve aralarında eşit olarak paylaşır. Bir de bunların içinde dokunulamaz pay var. Evlatların dokunulamaz payı, miras paylarının yarısıdır. Demekki vasiyetnamede çoğunluk gayrimenkul olduğuna göre bunların değeri belirlenmeli ve toplam değerin dörtte biri eşe kalacak şekilde bir organizasyon yapılmalıdır. Sonra geriye üç çocuk kalıyor. Kalan dörtte üçü, üç çocuğa bölerseniz her birine dörtte bir miras payı düşer. Herbir çocuğa düşen dörtte bir miras payının yarısı mahfuz hisse. Her bir mirasçı evladın mahfuz hissesinin dışındaki pay tasarruf nisabı dediğimiz, miras bırakanın dilediği gibi tasarruf edebileceği bölümdür.

 

İHTİLAFA NEDEN OLABİLİR
İşte vasiyet yapan bu tasarruf nisabı içinde dilediği gibi paylaştırma yapabilir. Yani üç çocuklu evlada daha büyük pay verilecekse bu tasarruf nisabı denilen paydan aktarma yapılmalıdır. Saklı paylara bilmeden vaki tecavüz, sonradan kardeşler arasında hukuki ihtilafa neden olur ki bu istenilmeyen bir şeydir. Bu paylaştırma kurallarına uymak kaydı ile yasalara ve ahlaka aykırı olmayacak tüm hükümler vasiyetnamede yer alabilir.


Geri Dön