30 / 04 / 2024

Miras ne zaman alınır?

Miras ne zaman alınır?

Vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan kişiler ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere miras adını veriyoruz.Peki miras ne zaman alınır?



Miras ne zaman alınır?

Miras, mirasbırakanın ölümüyle birlikte açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.Ölüm anından sonra kanundaki hükümlere de uyarak  mirasın alınması süreci başlıyor.


Medeni Kanunda da yer alan maddelere göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes mirasçı olabileceği gibi, vasiyet alacaklısı da olabiliyor.Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş oluyorlar; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine olanak yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılıyor.


Aşağıdaki kimseler, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da talep edemiyorlar:


1. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,

2. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler,

3. Mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler,

4. Mirasbırakanın artık yeniden yapamayacağı bir durumda ve zamanda ölüme bağlı bir tasarrufu kasten ve hukuka aykırı olarak ortadan kaldıranlar veya bozanlar.

Mirastan yoksunluk, mirasbırakanın affıyla ortadan kalkar.


Miras paylaşımı da Altsoy için yasal miras payının yarısı,Ana ve babadan herbiri için yasal miras payının dörtte biri,Kardeşlerden herbiri için yasal miras payının sekizde biri,Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde, yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü şeklinde yapılıyor.



Miras paylaşımında annenin hakkı!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön