23 / 12 / 2024

Miras ortaklığının giderilmesi istemi!

Miras ortaklığının giderilmesi istemi!

Miras kalan hisseli bir taşınmazın satışı için paydaşlar aralarındaki ortaklığın bozulmasını isteyebiliyor. Miras ortaklığının giderilmesi istemi bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine yapılıyor...



Miras ortaklığının giderilmesi istemi!

Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.


Miras, birden fazla mirasçının olması halinde belli oranlarda kalıyor. Ancak bu şekilde miras kalan hisseli bir taşınmazın satışı için paydaşların anlaşma sağlayamaması durumunda taraflar aralarındaki ortaklığın bozulmasını isteyebiliyor. 


Miras ortaklığının giderilmesi istemi bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine yapılıyor. Açılacak dava ile, paylaşma biçiminde uyuşmanın sağlanmaması durumunda paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verebiliyor.


Davada bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına da karar verilir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa sunulabilir. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı olur. 


Miras ortaklığının giderilmesi istemi:


SULH HUKUK MAHKEMESİNE

........


DAVACI..............:

VEKİLİ................:

DAVALILAR..........:

DAVA KONUSU......:İzale_i Şüyu(Ortaklığın giderilmesi)

DAVA DEĞERİ........:


AÇIKLAMLAR.........:

Babam ../../.. tarihinde vefat etti.Geriye miras olarak Erzincan ili,Merkez ilçesi ,İnönü Mahallesi,...ada,...pafta ....parselde kayıtlı bulunan ev kaldı.Bu taşınmaza iştirak halinde malik bulunmaktayız.Kardeşlerimle anlaşarak anılan taşınmazı paylaşma imkanımız olmamıştır.


Söz konusu taşınmazın ayni taksimi mümkün olmadığından satış yolu ile ortaklığın giderilmesini istiyorum.


Yine aramızda anlaşarak bu konuyu çözemediğimiz için söz konusu taşınmazın satılmak sureti ile ortaklığın giderilmesini istemek zarureti hasıl olmuştur.


DELİLLER.............:Her türlü delil


HUKUKİ NEDENLER..:TMK m.651 ve ilgili yasal mevzuat


SONUÇ VE İSTEM...:Yukarıda açıklanan nedenlerle,babamdan intikal eden Erzincan ili Merkez ilçesi,İnönü Mahallesi ,...ada,..pafta,parselde kayıtlı bulunan taşınmaz maldaki ortaklığın ayni taksimi mümkün olmadığından taşınmazın satışı suretiyle giderilmesine, masrafların ortaklar arasında paylaştırılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.



Miras kalan ev için konut kredisi alabilir miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön