02 / 05 / 2024

Miras red süresi kaç ay?

Miras red süresi kaç ay?

Yasal ve atanmış mirasçılar mirasın intikalini isteyebildiği gibi reddini de isteyebiliyor. Peki, miras nasıl reddedilir? Miras red süresi kaç ay? Miras red süresi ne zaman başlar? İşte mirasın reddedilmesi..



Miras red süresi kaç ay?

Medeni Kanun gereğince bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu varlıklar yasal ve atanmış mirasçılarına kalıyor. Bu mirasçılar mirasın intikalini isteyebildiği gibi reddini de isteyebiliyor.


Ölümü tarihinde mirasbırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılıyor.


Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor.


Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor.


Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor. Peki, miras red süresi kaç ay? Miras red süresi ne zaman başlar?


Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.


Mirasın red süresinin uzatılması!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön