29 / 04 / 2024

Miras sıralaması neye göre yapılır?

Miras sıralaması neye göre yapılır?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Halam rahmetli oldu.Evlenmedi ve anne babası rahmetli. Mirası yaşayan kardeşlerine mi düşer? Yaşamayan kardeş çocuklarına da düşer mi? Yoksa ölen kardeş çocukları ve yaşayan kardeşlere mi bölünür?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Halam rahmetli oldu. Hiç evlenmemişti. Annesi babası da rahmetli. Bu durumda miras yaşayan kardeşlerine mi düşer? Yaşamayan kardeş çocuklarına da düşer mi? Yani sadece kardeşlerine mi kalır? Yoksa ölen kardeş çocukları ve yaşayan kardeşlere mi bölünür?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Miras sıralaması neye göre yapılır?

Okuyucularım artık ezberlemiştir ama madem soruldu soruyu yanıtlamadan önce şu mirasta sıralamayı bir kere daha tekrar edeyim. Mirasta derecelendirme vardır. Birinci derece mirasçılar alt soydur. Yani evlatlar ve onların da evlatları. Bunlar var ise ikinci derece mirasçılara miras düşmez. İkinci derece mirasçılar anne-baba ve kardeşlerdir. Üçüncü derece mirasçılar ise büyükanne-büyükbaba, amca, hala, dayı ve teyzelerdir. İkinci derece mirasçı varsa üçüncü dereceye miras düşmez. Sıralama bu. Bir de eş mirasçıdır ki o her derece ile birlikte mirasçıdır.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun sorusunda birinci derece mirasçı yok çünkü vefat eden hiç evlenmemiş. Dolayısıyla eş de yok. Anne-baba daha önce vefat etmiş, ikinci derecede annebaba yok ama kardeşler var. Bu durumda mirasçı kardeşlerdir. Hayatta olan kardeşler ile hayatta olmayan kardeşlerin çocukları mirası paylaşacak. Kardeş sayısına göre eşit bölüşülecek, ölen kardeşin payı da bu kardeşin evlatları arasında eşit paylaşılacak.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum, yaşayan kardeşlerin çocuklarının mirasta payı olup olmadığını da soruyor. Hayır onlar almayacak, onlar yaşayan kardeş durumunda olan anne veya babalarının vefatı durumunda ancak anne veya babalarına düşen miras payına sahip olacaklar. Yani dolaylı yoldan mirasa sahip olacaklar ama bu sahip olma da geleceğe matuf olacak. Yani anne veya babaları hayatta olduğu sürece doğrudan miras payına sahip olmayacaklar.

 


Geri Dön