23 / 11 / 2024
fuzul

Mirasa haciz konulması!

Mirasa haciz konulması!

Vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere miras deniyor. Peki, mirasa haciz konulması nasıl olur?




Mirasa haciz konulması!

Vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere miras deniyor. Miras bırakanın ölümü yada gaipliğine karar verilmesi ile miras kanuni yada atanmış mirasçılara geçiyor. Bu durumda borçlu mirasçının taksim edilmeyen miras payına da haciz konulabiliyor.


Mirasa haciz konulması..

Bilindiği üzere miras bırakanın ölümü yada gaipliğine karar verilmesi ile miras kanuni yada atanmış mirasçılara geçiyor.  Bu durumda taksim edilemese ve borçlunun miras yoluyla devraldığı menkul ve gayrimenkuller haczedilebiliyor.


Taksim edilmemiş miras hissesi haczedilirse icra müdürlüğü diğer hissedarlara miras payının haczedildiğini bildirecek ayrıca taşınmazlarda tapu siciline bir müzekkere ile payın haczedildiği bildirilmesi gerekiyor.


Alacaklı miras payının satışını istediğinde ise icra müdürü satışın nasıl yapılacağını icra mahkemesinden sorabiliyor.  İcra mahkemesi satışın ortaklığın giderilmesi davası açılarak yapılması ve dava sonucunda hisseye düşen paranın ödenmesine karar verebileceği gibi, iştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilerek hissenin satışının daha uygun olacağına karar verebiliyor. Bu durumda alacaklıya bu davaları açmak için yetki belgesi düzenleniyor.  Alacaklı icra mahkemesinin kararına göre ortaklığın giderilmesi yada elbirliği ile mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi davasını açıyor.


Mirasçı eğer mirası kabul etmez ise miras reddi davası açabiliyor. Dava için Sulh Hukuk Mahkemesinde bir dilekçe ile başvuru yapması gerekiyor. Mirasın reddi davası sözlü ya da yazılı bir beyanla da yapılabiliyor. Yasal olarak mirasçılar şunlardır?


Miras Hukukuna göre yasal mirasçılar;

*Mirasbırakanın hısımları

*Kan hısımları

*Evlatlığı ve altsoyu

*Eşi

*Devlet


Yasal mirasçılara kalan mirasın reddi de mümkün. Mirasın reddi ölüm gerçekleştikten en geç 3 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yapılıyor. 


Mirasın hükmen reddi nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön