12 / 05 / 2024

Mirasçılar arasında hisse devri nasıl olur? Tapuda hibe etmek ne demek?

Mirasçılar arasında hisse devri nasıl olur? Tapuda hibe etmek ne demek?

Hisseli tapuda mirasçıların aklını kurcalayan bazı noktalar bulunmaktadır. En çok sorulan sorular hisseli tapu devri olmaktadır. İşte detaylar!



EŞLER BİRBİRİNDEN HABERSİZ EV ALABİLİR Mİ?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda yer alan maddesine göre, “Eşlerden bir tanesi, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini iptal edemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.”

İşte bu konuda merak edilen diğer sorular ve yanıtları…

HİSSELİ TAPUDA HİSSE FAZLA OLURSA NE OLUR?

Medeni Kanun 697. Maddesine göre, paydaşlıktan çıkarmaya dair hükümlerin, pay üzerinde kurulmuş olan intifa ve diğer ayni hak sahiplerine de uygulanacağı belirtilmektedir. Bu hükme göre, paydaşlardan birisinin kendi payı üzerinde üçüncü bir kişiye sağladığı intifa, kat irtifakı gibi ayni bir hak bulunması halinde, hak sahibi üçüncü kişinin bu hakkı kullanımı mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

TAPUDA HİBE ETMEK NE DEMEK?

Bağışın diğer adı da hibedir. Bağış, bir bedel ya da başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devir işlemidir (BK.234). Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin bunlara veli veya vaside denilebilir bu kişilerin izni ile bile bağış yapamazlar.

HİSSELİ GAYRİMENKULE HACİZ GELİRSE TAMAMI SATILIR MI?

Haciz işleminin uygulandığı durumlarda borçlu olan hissedar hissesini satışa çıkarabilir. Bu durumda gayrimenkul bir bütün olarak satılamaz.

MİRASÇILAR ARASINDA HİSSE DEVRİ NASIL OLUR?

Miras payının devri hakkında tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir. Ancak Medeni Kanunun 677. Maddesine göre, bunun noterde düzenlenmesi de mümkün olmaktadır. Miras payının devri bedelli de satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış sureti ile devir sayılır.

TAPUDA 1/4 HİSSE NE DEMEK?

Ölen bir kişinin eşine miras 1/4 oranında geçer. Bu konuya örnek verilir ise, Eğer üvey nine ya da anneanneniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey anneanneye geçer ya da üvey anneanneniz ölmüş ise burası önemli dedenizden sonra ölmüş ise o zaman 1/4 hisse üvey çocuklara geçer. Miras elbirliği (iştirak halinde) mülkiyet olarak tapuya tescil ediliyor.

Hastaneler acil personel arıyor! Pek çok ilde KPSS’siz hastane personeli olun! İşte o hastaneler ve şartlar!

Hisseli tapuda anlaşmazlık olursa ne olur? Hisseli gayrimenkule haciz gelirse tamamı satılır mı?


Geri Dön