Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı?
Mirasçılar arasında bazen anlaşmazlıklar, bir fikir etrafında buluşamama durumları baş gösterebilir. Böyle durumlarda satış işlemi için bir mirasçı imza vermezse ne olur? İşte Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı? sorusunun yanıtı!
MİRAS İNTİKALİ NEDİR?
Miras intikaline dair tanımlama Medeni Kanun’da yer alır. Eğer tapu sicilinde kayıtlı olan bir taşınmazın ev ya da arsa vs. malların sahibi ölürse, mirasın veraset ilamı veya mahkemeden çıkan veraset belgesinde bulunan mirasçılara intikaline yani mirasın geçmesine miras intikali denir.
MİRASÇILARDAN BİRİ İMZA VERMEZSE SATIŞ GERÇEKLEŞİR Mİ?
Mirasçılar her zaman anlaşamayabilir. Örneğin; kendilerine miras kalan kardeşler ve diğer mirasçılar aralarında eğer bir anlaşmazlıklar varsa bir uzlaşma sağlanamıyorsa, bir araya gelip mirası paylaşamıyor ve kendilerine kalan mirasın intikalini yapmayı başaramayabilirler.
Bir kişinin ölümünden sonra geride birden çok mirasçının bulunması halinde ne olacağı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 640. maddesinde açık bir şekilde belirtilmektedir. İlgili kanunun ilgili maddesinde haklar şöyle düzenlenmiştir:
- “Birden çok mirasçı bulunması durumunda, mirasın geçmesi ile birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.”
- Görüldüğü üzere miras bırakanın ölümü ile birlikte geride kalan mirasçılar arasında otomatik olarak bir miras ortaklığı oluştuğu kanunen kabul görülmüştür. Bu, aralarında miras ortaklığı oluşmuş bulunan mirasçılar, mirasın intikali yani geçişi süreci üzerinde anlaşma sağlayamazlarsa, mirasçılardan biri imza vermezse, mirasçılardan birine ulaşılamıyorsa, ortada yok ise, ya da anlaşmaya yanaşıp imza vermiyorsa bu durumda tek seçenek mahkemeye başvurarak dava yoluna gitme seçeneğidir. Bu durum yine 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 642. maddesinde şu şekilde belirtilmiştir:
“Mirasçılardan her biri, sözleşme ya da kanun kapsamında ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteme hakkı bulunmaktadır.”
Evi üstüne almak için ne yapmalı?