27 / 04 / 2024

Mirasçılardan birisi imza vermezse ne olur?

Mirasçılardan birisi imza vermezse ne olur?

Ortak miras meselelerinde, mirasçılardan birinin imza vermemesinin hangi duruma yol açtığı merak edilen konulardan biridir. Bu durumda mirasçılardan biri kayıp ya da mirası satmak istemiyor olabilir. Peki mirasçılardan biri imza vermezse ne olur ve ne yapılması gerekir?



MİRASÇILARDAN BİRİNİN İMZA VERMEMESİ DURUMUNDA NE OLUR?

Bir mirasçı, imza atmaktan kaçındığında, anlaşmanın gerçekleşmemesi durumunda diğer tüm mirasçılar, mirasın paylaşımı konusunda mahkemeye başvurma hakkına sahip olurlar. Mahkemeye başvuran mirasçı, ilgili anlaşma veya yasal düzenlemeler gereği ortaklığı sürdürme yükümlülüğü olmadıkça mirası paylaşma talebinde bulunabilirler.

Bu durumda terekedeki belirli malların aynen paylaşılması ve terekedeki malların aynen paylaşılma olanağı yoksa satış yoluyla paylaşılması hakkı ortaya çıkar. Bir mirasçı, imza atmayı reddettiği durumlarda, mirasla ilgili anlaşmazlıkların çözümünde yetkili olan mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Mirası bölüşmek amacıyla ortaya çıkan ihtilafların çözümü için talep, bu mahkemeye sunulur. Miras davalarına yönelik uzmanlaşmış avukatlar, bu dava türünü açma konusunda yetkilidirler. 

MAHKEME MİRASI NASIL PAYLAŞTIRIR?

Mahkeme, mirasın bütününü ve terekedeki mülklerin her birini dikkate alarak, mümkünse her taşınmazın tamamını bir mirasçıya tahsis ederek paylaştırmayı gerçekleştirir.

Eğer mirasçılardan biri onay imzası atmazsa, söz konusu durumu dengelemek amacıyla miras paylarının uyumlu hale getirilmesi için taşınmazların değerlerindeki farkı telafi eden bir para ödemesi yapılır.

 Mirasçılardan birisi imza vermezse ne olur?

MİRAS İNTİKALİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Miras intikali için bazı gerekli belgeler söz konusudur. Miras intikali sürecinde gerekli olan belgeler şunlardır: 

  • Kimlik Belgesi (Taraflara varsa temsilcilerine ait)

  • İşlemde temsil var ise temsil belgesi 

  • Veraset Belgesi 

  • 1 adet fotoğraf

  • İşleme konu taşınmazın tapu senedi (varsa talep edilir)

  • Zorunlu Deprem Sigortası

Bu belgeleri tamamladıktan sonra tapu müdürlüğüne avukat ile başvurmanız şartıyla miras intikali işlemini yapabilirsiniz.  Bunun için varis ya da vekaleti olan herkes başvurabilir. 

PAYLAŞIMIN YAPILMASI ERTELENEBİLİR Mİ?

Paylaşımın acilen gerçekleştirilmesi, konu edilen mal veya mirasın değerini önemli ölçüde düşürecekse; uzlaşma hakimi, mirasçılardan birinin talebi üzerine bu mal veya mirasın bölüşümünün ileri bir tarihe ertelenmesine karar verebilir.

Ölen kişinin borçlarından mirasçı sorumlu mudur? 

Miras paylaşımı nasıl yapılır? Eşitlik ilkesi nedir?

Vasiyetname nedir? Şartları nelerdir?


Geri Dön