Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?
Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır? Vasiyetname ya da miras sözleşmesi gibi belgelerle gerçekleşen mirasçılıktan çıkarma işlemine karşı iptal davaları açmak da mümkün olabiliyor
Miras bırakacak olan mal sahipleri kimi zaman yasal ya da daha önce atanmış mirasçı konumuna gelmiş olan kişilerin üzerine düşecek olan payların kendilerine verilmesini engellemek amacı ile bu kişileri mirasçılıktan çıkarma hakkına sahiptir.
Vasiyetname ya da miras sözleşmesi gibi belgelerle gerçekleşen mirasçılıktan çıkarma işlemine karşı iptal davaları açmak da mümkün olabiliyor.
Mirasçılıktan çıkarılan kişi kendi hakkı olan mirasçılık haklarının menfaatlerine aykırı bir şekilde zarara uğratıldığından hareketle tasarrufun iptali davası açabilme hakkına sahip oluyor. Burada ölüme bağlı olarak gelişmiş tasarrufların tamamı ya da bir kısmına yönelik olarak iptal davalarının açılması söz konusu oluyor.
Mirasçılıktan çıkarmanın iptali şeklinde açılmakta olan bu davalarda asliye hukuk mahkemelerine karşı davalar açılıyor. Kişiler bu tür davalarda şikayetlerini makam olarak ıskat işlemi sonucu fayda görenlere karşı yürütebiliyorlar.
Türk Medeni Kanunu kapsamında belirtilmiş olan miras düzenlemelerine göre mirasçılıktan çıkarmanın gerekçesi ortaya konulmuş ya da tasarruf sırasında açık bir şekilde belirtilmiş ise mirasçının saklı payı dışında kalan kısımların yerine getirilmesine karar verilebiliyor.
Ancak muris tarafından mirasçılıktan çıkarma sebebiyle alakalı olarak bir hataya düşülmüşse bu durumda mirasçılıktan çıkarma hali geçersiz sayılıyor. Mirasçılık haklarına sahip bir kişiyi bu mirasçı sıfatından çıkarmak istenilmesi durumunda mutlaka geçerli bir nedenin ortaya konulmuş olması gerekiyor.
Özellikle hakları elinde alınmış olan kişilerin bu duruma itiraz etmeleri halinde mirasçı tarafından hangi gerekçeyle mirasçılık çıkarmanın yapıldığının mümkün olan her yolla ispat edilmesi gerekiyor.
Bua aşamada ispat yükümlülüğü mirasçı olan vasiyet alacaklısına düşüyor. Eğer mirasçılıktan çıkarmanın sebebinin ne olduğu kesin bir şekilde ortaya konmamışsa muris tarafından gerçekleştirilmiş olan tasarruf mirasçının saklı payı ayrı tutularak öncelikle yerine getiriliyor.
Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?
Mirastan çıkartılan mirasçı, mirastan çıkarmaya ilişkin irade beyanının şekil yönünden veya kanunda sayılan geçersizlik sebeplerinden birisine ya da hataya dayandığını ileri sürerek iptal davası açma hakkına sahiptir. Böyle bir dava açılır ve kabul edilirse, mirasçılıktan çıkarmaya yönelik tasarruf ortadan kalmış oluyor. İptal davasının kazanılmış olması, mirastan çıkartılanın miras payına tekrar kavuşmasını sağlar.
Mirastan çıkarmanın iptali davası diğer yasal mirasçılarla atanmış mirasçılara karşı açılıyor. Burada davacı mirastan çıkarma sebebinin bulunmadığını veya ortada bir yanlışlık olduğunu iddia edecek ve ispatlamaya çalışmakla yükümlüdür.
Mirastan çıkarmanın iptali davası bakımından Asliye Hukuk Mahkemeleri'ne açılabiliyor. Yetkili Asliye Hukuk Mahkemesi ise miras bırakanın son ikamet yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi olarak belirtiliyor.
Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?
Tapu intikal nasıl yapılır? Tapu intikali için gerekli evraklar neler?
İhtiyaç nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur?
Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır?
Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?
Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği!
Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?
Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?
Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?
Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?
Aile içi tapu devri nasıl yapılır?
Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?
Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!
Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?
Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!