22 / 11 / 2024
fuzul

Mirasçının borçları için miras kalan mallar haciz edilir mi?

Mirasçının borçları için miras kalan mallar haciz edilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babam vefat etti, gayrimenkuller kaldı. Bir kardeşimiz mirası reddetti, daha ret işlemi tamamlanmadan bazı alacaklılar payına haciz tatbik etti. İptalin kaldırılması için mahkemelere başvuru süresi doluyor. Süre dolduğunda hâlâ haciz etkisi sürer mi?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babam 2020 yılı Nisan ayında vefat etti. Biz üç kardeşe miras olarak gayrimenkuller kaldı. Bir kardeşimiz mirası reddetti, ancak daha ret işlemi tamamlanmadan bazı alacaklılar onun payına haciz tatbik etti. Şimdi iptalin kaldırılması için mahkemelere başvuru süresi doluyor. Süre dolduğunda hâlâ haciz etkisi sürer mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Mirasçının borçları için miras kalan mallar haciz edilir mi?

Babam 2020 yılı Nisan ayında vefat etti. Biz üç kardeşe miras olarak gayrimenkuller kaldı. Bir kardeşimiz mirası reddetti, ancak daha ret işlemi tamamlanmadan bazı alacaklılar onun payına haciz tatbik etti. Şimdi iptalin kaldırılması için mahkemelere başvuru süresi doluyor. Süre dolduğunda hâlâ haciz etkisi sürer mi? l S.D.

***

Bilindiği gibi bir mirasçı mirası reddederse, artık miras bırakanın malvarlığında bir hakkı kalmadığı gibi, yine miras bırakanın borçlarından da sorumlu olmuyor. Ancak dikkat edilirse okuyucumun sorusu içinde babaya ait borçlar değil, mirasçı kardeşin borçlarından söz ediliyor. Evet, mirasçının borçları için elbette kendisine miras kalan mallar üzerine de haciz tatbik edilir.

Bu haciz, borçlu kimsenin hissesi üzerine koyulur, diğer mirasçıların hakları saklıdır ve onların payına haciz tatbik olunmaz. Kardeşin mirası süresi içinde reddi halinde de miras payına malik olmama durumu vefat tarihine kadar gider. Yani o kardeş, ölümle mirasın reddi arasındaki dönemde malik durumunda değildir. Zira mirasın reddi için mirasçılara üç aylık süre tanınmıştır.

Bu süre içinde mirası reddeden, hiç malik olmamıştır. Bunun gerekçesi de şudur; mirası reddeden, ‘miras bırakandan önce ölmüş’ gibi kabul edilir. Bu durumda mirası reddeden kardeş, babadan önce ölmüş gibi kabul edilip işlem yapılacaktır, miras da diğer kardeşlere kalacaktır. Peki miras hangi tarihte mirasçılara geçer? Kural, miras bırakanın ölümü anında geçer. Bu kurallar karşısında da mirası reddeden kardeş hiç malik olmamıştır. Miras kalan mallar üzerinden hacizlerin kalkması gerekir.


Geri Dön