22 / 11 / 2024
fuzul

Mirasın reddinin hukuki sonuçları!

Mirasın reddinin hukuki sonuçları!

Mirasın reddinin hukuki sonuçlarından biri kayıtsız ve şartsız olmasıdır. Miras reddedildikten sonra, mirasçı bu beyanından kural olarak dönemiyor. Sadece bir zorlama veya korkutmayla red işleminin gerçekleştiği anlaşılırsa beyandan dönülebiliyor...





Mirasın reddinin hukuki sonuçları!


Ölen kişinin bıraktığı borçların, miras kalan malların değerinin çok üzerinde olması halinde, yani terekenin borca batık olması halinde mirasçılar için çıkar yol mirasın reddedilmesi oluyor.


Medeni Kanun'un (MK) 605 ve 606. maddeleri uyarınca, mirasçılar ölüm tarihinden itibaren üç ay içinde mirası reddedebilme hakkına sahip oluyorlar.


Peki bu süre içinde miras reddedilmediği takdirde ne olur? Bu durumunda ölenin (miras bırakanın) borcu, mirasçılara geçiyor. Çünkü tereke hem borçları hem de alacaklarla tüm mal varlığını kapsıyor.


Diyelim ki mirasçılar çok küçükler miras bırakanın borçlarından dolayı ileride çok büyük bir mahrumiyet içine girebilirler. Bu takdirde ne yapmalılar?


Çocukların medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmadıkları durumda, yasal temsilcileri (örneğin annesi) vasıtasıyla miras reddi davasını ikame ederek mirası redde bilirler.


Medeni Kanunumuzda bir de yukarıda değindiğimiz ve gerçek red prosedürü yanında hükmen (hükmi) ret olanağı var. Neymiş bu hükmi ret olayı?


Buna göre; ölüm tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise miras reddedilmiş sayılıyor (MK Md. 605/2). 


"Mirasın hükmen reddi" için ayrıca dava açılmış olması veya mahkemeye beyanda bulunulması şart değildir. Mirasçılara karşı alacaklıların açtığı davalarda, mirasçılar tarafından def'i olarak (borca batık olma nedeniyle miras bırakanın borçlarından kaçınılmak istendiğinin) ileri sürülmesi de yeterli görülüyor.


Mirasın reddinin hukuki sonuçlarından bahsettikten sonra gelelim miras reddi başvurusunun nereye yapılacağına:

Mirasın reddi başvurusunun, miras bırakanın yani ölenin son ikametgahının bulunduğu yerdeki sulh hukuk 

mahkemesine yapılması gerekiyor. 


Mirasın reddinin hukuki sonuçları!

Mirasın reddi, kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Miras reddedildikten sonra, mirasçı bu beyanından kural olarak dönemiyor. Ancak hata, hile ve ikrah (korkutarak zorlama) hallerinden biri mevcut ise beyandan dönmek mümkün olabilir.



Mirasın anlamı!
Miras hukuku mal paylaşımı!
Gaibin mirası!
Birinci dereceden mirasçılar kimdir?
Miras olan arsayı bildirmemenin cezası!
Vasiyet nedir?
Reddi miras dilekçe örneği!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön