17 / 11 / 2024

Mirasta saklı pay!

Mirasta saklı pay!

Mirasta saklı pay ve oranları hakkında zihniniz meşgulse haberimizi okuyun... İşte mirasta saklı pay için merak edilenler...





Miras hukukuna göre, kanuni mirasçıların bir bölümüne tanınan mirasta saklı pay hiçbir şekilde ortadan kaldırılamıyor. Bu miras payına saklı pay denirken, pay sahibine de saklı paylı mirasçı deniyor. Peki mirasta saklı pay oranları nasıldır? 


1- Altsoyun saklı payı yasal miras payının 1/2 sidir.


2- Ana ve babanın saklı payı ise yasal miras payının 1/4'dir.


3- Murisin sağ kalan eşi , altsoy yada  ana-baba zümresiyle birlikte mirasçı ise saklı pay oranı yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının 3/4'tür.


Tenkis davası nedir? 

Tenkis davası saklı paylı mirasçıları alakadar eden bir dava olarak karşımıza çıkıyor. Yani saklı paylı mirasçılar saklı payları için tenkis davası açabiliyorlar. Tenkis davasının açılma süresi ise saklı payların zarar gördüğünün öğrenilmesinin ardından bir sene içinde açılıyor. 


Tenkis davası için bilinmesi gerekenler ise şöyle; 


*Tenkis davası; saklı paylı mirasçının saklı payının zedelendiğini öğrendiği tarihten itibaren bir sene ve  her halükarda mirasın açıldığı tarihten itibaren on sene içinde açılmalıdır. Bu dava miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesinde açılır.


*Kendisine tenkise tabi tasarruf yapılmış olan şahsın iyi niyetli olup olmaması bu dava açısından büyük önem arz eder.


*Lehine tasarrufta bulunulan şahıs, bu tasarrufun saklı pay sahibi mirasçıların haklarına zarar verdiğini bilmesi durumunda kazanımlarının tümünü iade etmek durumunda kalır.




Geri Dön