07 / 05 / 2024

mirasta saklı hak nedir

mirasta saklı hak nedir

Mirasta saklı pay ve oranları hakkında zihniniz meşgulse haberimizi okuyun... İşte mirasta saklı pay için merak edilenler...

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

Miras hukuku, kapsamlı bir alan olup birbirinden farklı konuları içerir. Bu konulardan biri de mirasta kişinin haberi yokken satış yapıldığında hak talep etme durumudur. Bu durum, miras hukukunda farklı şekilde ele alınarak değerlendirilir. İşte bu miras konusu ile ilgili detaylar...

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Torunların mirasta saklı payı var mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde torunların mirastaki saklı payını yazdı.

Mirasta 'saklı pay' hakkı!

Türk Hukuku'na göre, bir baba çocuğunu vasiyetname ili mirastan mahrum bırakabiliyor. Ancak varislerin kanunen "saklı pay" miras hakkı bulunuyor.

Matild Manukyan'ın mirasında 36 akrabası hak sahibi çıktı!

Eski vergi rekortmeni, genelev kraliçesi Matild Manukyan'ın mirasına ortak olmak isteyen 36 akrabasının avukatı Oktay Köse, 36 kişinin mirasta hak sahibi olduğunu kanıtladı.

9 soruda mirasta saklı pay nedir?

Mirasçısı olan mirasbırakanlar, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2017 nelerdir?

Mirasta saklı pay bertaraf edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''mirasta saklı pay'' hususunu açıkladı. İşte o yazı...

Mirasta saklı pay oranları 2016!

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü saklı payların dışında kalan kısım üzerinden kullanması gerekiyor. Peki, saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2016 nelerdir?

Mirasta mahfuz hak nedir?

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Peki, mirasta mahfuz hak nedir?

Mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. İşte, mirasta tenkis davası koşulları ve zamanaşımı!

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı!

Medeni Kanun gereğince, mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. İşte mirasta tasarruf edilebilir kısım hesabı...

mirasta saklı hak nedir Haberi

mirasta saklı hak nedir


Miras hukukuna göre, kanuni mirasçıların bir bölümüne tanınan mirasta saklı pay hiçbir şekilde ortadan kaldırılamıyor. Bu miras payına saklı pay denirken, pay sahibine de saklı paylı mirasçı deniyor. Peki mirasta saklı pay oranları nasıldır? 


1- Altsoyun saklı payı yasal miras payının 1/2 sidir.


2- Ana ve babanın saklı payı ise yasal miras payının 1/4'dir.


3- Murisin sağ kalan eşi , altsoy yada  ana-baba zümresiyle birlikte mirasçı ise saklı pay oranı yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının 3/4'tür.


Tenkis davası nedir? 

Tenkis davası saklı paylı mirasçıları alakadar eden bir dava olarak karşımıza çıkıyor. Yani saklı paylı mirasçılar saklı payları için tenkis davası açabiliyorlar. Tenkis davasının açılma süresi ise saklı payların zarar gördüğünün öğrenilmesinin ardından bir sene içinde açılıyor. 


Tenkis davası için bilinmesi gerekenler...