Mirasta saklı pay konusu!
Mirasta saklı pay konusu nedir? Saklı paylı mirasçılar kimlerdir? Medeni Kanun'da mirasta saklı pay konusu nasıl yer alıyor? Mirasta saklı pay konusu hakkında detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor..
Mirasta saklı pay konusu
Mirasta saklı pay konusu, ölen kişiye belirli derecede yakınlığı olan kişilerin ölen kişinin mal varlığı üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor. Miras bırakan mal varlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakabilme özgürlüğüne sahip olmuyor. Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde saklı pay olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Miras bırakan, saklı payları dışında kalan mal varlığı üzerinde dilediği gibi ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.
Mirasta saklı pay konusu Medeni Kanun 505. Maddesinde şu şekilde yer alıyor;
Madde 505
Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, miras bırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir.
Saklı paylı mirasçılar kimlerdir?
Miras bırakanın mirası üzerinde saklı pay sahibi mirasçılar alt soy yani çocuklar ve torunlar, ana- baba ve sağ kalan eş olarak karşımıza çıkıyor. Altsoy terimi içerisine evlatlıklar da dâhil oluyor. 2007'ye kadar kardeşler de saklı pay sahibi sayılıyordu. Medeni Kanun’ da 2007’ de yürürlüğe giren değişiklik ile kardeşlerin saklı payı kaldırıldı.
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com