03 / 05 / 2024

kimler saklı pay mirasçıları olur

kimler saklı pay mirasçıları olur

Mirasta saklı pay konusu nedir? Saklı paylı mirasçılar kimlerdir? Medeni Kanun'da mirasta saklı pay konusu nasıl yer alıyor? Mirasta saklı pay konusu hakkında detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor..

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir, kimler tarafından yapılır?

İnşaat projeleri başlamadan önce en sık karşılaşılan kavramlardan biri de arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesidir. Peki, Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar...

Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?

Gayrimenkul sahipleri, vefat ettiklerinde taşınmak mülk, yasal mirasçılarına düşer. Mirastan payını alan kişiler belirlidir. Peki mirastan kimler pay alabilir ve ne kadar pay alabilir, ölenin torunları miras alabilir mi? İşte miras konusu ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberin devamında…

EYT başvurusu tamamlanmayanlar dikkat! Zamdan önce kesinleşti: EYT'liler refah payı alacak mı?

Henüz başvuruda bulunmamış EYT’liler,  Temmuz ayındaki refah zammından faydalanmak için emeklilik dilekçesinin ne zaman verilmesi gerektiğini araştırıyor. Peki  kimler refah payından yararlanacak? 

SGK erken emekli olabileceklerin listesini açıkladı! Kimler erken yaşta emekli olabilir? Bu listeye mutlaka bakın!

Ülkemizde milyonlarca insan emekli olacağı günü hesap ederken, SGK ‘yıpranma payı’ nedeniyle erken olabilecek meslek gruplarını açıkladı. Peki, kimler erken emeklilik olabilir? Detayları haberimizde…

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Mirasçılar dikkat! Gayrimenkul paylaşımında bu hususlara dikkat edin!

Bir kimsenin, ölümü üzerine varislerine kalan malları ve borçlarına miras deniyor. Üzerinde gayrimenkuller bulunan bir kişinin vefat etmesi durumunda mirasçılar mal paylaşımının nasıl olacağını merak ediyorlar. Çocuklar ile eşin mirastaki payı ne kadardır? Saklı pay nedir? İşte miras paylaşımı hakkı

Kardeşlerin mirastaki hakkı nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kardeşlerin mirastaki saklı payını kaleme aldı.

Çocukların mirastaki saklı payı neye göre belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocukların mirastaki saklı payının nasıl belirlendiğini ve hangi şartlarda mirastan faydalanabileceklerini kaleme aldı. 

Torunların mirasta saklı payı var mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde torunların mirastaki saklı payını yazdı.

Kardeşlerin mirastaki saklı payı nasıl belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda babasının hayattayken borçlandığını belirten okuyucu, evine haciz konulmasına karşın evini kardeşine devrettiğini aktardı. Kardeşin evleneceğini ve eve ihtiyacı olduğunu, evden çıkmalarını söylediğini aktaran okuyucu hakkı olup olmadığını sordu.

Kardeşler mirastaki saklı pay hakkı için dava açabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babamdan para karşılığı daire aldım ve tapuda da gözüküyor. Babam vefat ettikten sonra kardeşlerim mahkemeye verdi, mahkeme de onayladı. Böyle bir adalet var mı? Kardeşlerimin böyle bir hakları var mı? Burada hakkım nedir?' sorusunu cevapladı.

Mirasta 'saklı pay' hakkı!

Türk Hukuku'na göre, bir baba çocuğunu vasiyetname ili mirastan mahrum bırakabiliyor. Ancak varislerin kanunen "saklı pay" miras hakkı bulunuyor.

kimler saklı pay mirasçıları olur Haberi

kimler saklı pay mirasçıları olur

Mirasta saklı pay konusu


Mirasta saklı pay konusu, ölen kişiye belirli derecede yakınlığı olan kişilerin ölen kişinin mal varlığı üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor. Miras bırakan mal varlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakabilme özgürlüğüne sahip olmuyor. Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde saklı pay olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Miras bırakan, saklı payları dışında kalan mal varlığı üzerinde dilediği gibi ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.


Mirasta saklı pay konusu Medeni Kanun 505. Maddesinde şu şekilde yer alıyor;


Madde 505 


Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, miras bırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir.


Saklı paylı mirasçılar kimlerdir?


Miras bırakanın mirası üzerinde saklı pay sahibi mirasçılar...