27 / 04 / 2024

SGK erken emekli olabileceklerin listesini açıkladı! Kimler erken yaşta emekli olabilir? Bu listeye mutlaka bakın!

SGK erken emekli olabileceklerin listesini açıkladı! Kimler erken yaşta emekli olabilir? Bu listeye mutlaka bakın!

Ülkemizde milyonlarca insan emekli olacağı günü hesap ederken, SGK ‘yıpranma payı’ nedeniyle erken olabilecek meslek gruplarını açıkladı. Peki, kimler erken emeklilik olabilir? Detayları haberimizde…



Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), belirli mesleklere yönelik erken emeklilik hakkı sözkonusu. SGK aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılan bilgilere göre bazı mesleklerde çalışanlar 46-50 yaş aralığında emekli olabiliyor. Yıpranma hakkı olarak bilinen uygulama, çalışanların erken emekliliğine hak tanıyor.  

SGK erken emekli olabileceklerin listesini açıkladı! Kimler erken yaşta emekli olabilir? Bu listeye mutlaka bakın!

Dunya.com’un haberine göre, erken emekli olunabilen birçok meslek grubu var. Ağır işlerde çalışanlar her yıl için emekliliklerine 60 ile 90 gün eklerken, bazı meslekler ise 180 gün ekstra yıpranma hakkı elde ediyor. Bu tarz iş kollarında çalışanların ise erken yaşta emekli olabilmek için bazı koşulları yerine getirmesi gerekiyor.  Öncelikle istenen prim gün sayısını doldurmaları şartı aranıyor. Gerekli süreyi dolduramayanlar ise bu kapsama alınmıyor.

Meslek grupları bazında yıpranma hakkı erken emekli olabilmek için prim gün sayısı; maden işçilerinin bin 800, diğer iş kollarında çalışanların ise 3 bin 600 gün fiili hizmet süresine denk geliyor.

Meslek gruplarına göre erken emekliliğe hak kazanabilmek için yıpranma süresi farklılık gösteriyor. Bazı meslek grupları bu haktan yılda 180 gün yararlanabilirken bazıları ise 60 ila 90 gün arasında faydalanabiliyor.

İşte, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kamuoyuna açıkladığı ve erken emeklilik hakkına sahip olan meslek grupları şöyle:


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön