29 / 04 / 2024

Mısır Apartmanı'ndan kimler geldi kimler geçti!

 Mısır Apartmanı'ndan kimler geldi kimler geçti!

Mısır Apartmanı'nda o dönemin Ortadoğu ve Avrupa Mimarisinin örnekleri görülmekte...




Mısır Apartmanı, 6 kat olarak inşaa edildi. Fransa'daki bir statik büro tarafından yapıldı ve özel olarak hazırlanan malzemeler de Paris'ten getirtildi. Binada o dönemin Ortadoğu ve Avrupa Mimarisinin örnekleri görülmekte. 



İstanbul'un en özel yapılarından biri de kuşkusuz 102 yıllık Mısır Apartmanı. İstiklal'deki bu eşsiz binada İstiklal Marşı'nın şairi v Mehmet Akif Ersoy'dan, siyasetçi Hüsamettin Cindoruk'a kadar birçok isim yaşadı...



Mısır Apartmanı’nı araştırırken ve yazarken çok keyif aldığımı belirtmek isterim. Beyoğlu’nda sevdiğim birkaç binadan biri kuşkusuz burası. Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti ve İsrail için bu apartmanın önemi çok fazla. Galatasaray Lisesi’ni biraz geçince solunuzda beliren 303/305 numaralı bina yani Mısır Apartmanı’m bilmiyorsanız hemen öğrenmelisiniz.


İPAR AİLESİ SATIN ALDI

Mısır Apartmanı, yaşayan bir canlı gibi. Yanından geçerken gayri ihtiyari başınızı çeviriyorsanız, aldığı nefesi duyduğunuzu garanti edebilirim. Mısır prenslerinden Abdülhalim Paşa’nın Kahire’de doğan oğlu Abbas Halim Paşa, İsviçre’de okudu ve 1902’de İstanbul’a geldi. Bina, Ermeni mimar Aznavuryan’a konak olarak yaptırıldı. 1905’te inşaatına başlanan bina, 5 yılda tamamlandı. Apartmana, Hollywood yıldızı Virginia ile evli olan Iîayri Ipar’ın oğlu Ali yerleşti. Aile burada ihtişamlı balolar ye çok önemli toplantılar organize etti. Ali İpar, Rio’ya yerleşince apartman bir kaç daire dışında yıllarca sessiz kaldı ve Koray İnşaat, 2000’de apartmanın yüzde 70’ini aldı.



Mısır Apartmam’ndan kimler geçmiyor ki. istiklal Marşı’nın o muhteşem dizelerini yazan Mehmet Akif Ersoy, en önemli isimlerde n biri. Osmanlı ve Cumhuriyet’in dişçisi Sami Grünzberg’in muayenehanesi de buradaydı. Atatürk’ün gelip de diş çektirdiği apartmandır burası. Canan Yaka, annesi Mualla Hanım, Nedret ve Lütfiye Hanım da müşterilerini burada ağırladı. Safiye Ayla, Emel Sayın ve Muazzez Abacı da sık sık apartmanı ziyaret etti. İsim yelpazesi öyle renklere sahip ki, siyaset adamı Hüsamettin Cindoruk’un 55 yıldır ofis olarak kullandığı daire üçüncü katta bulunmakta.


Akif kiracı oldu

APARTMAN, 100 yılı aşkın süre içinde birçok ünlüye ev sahipliği yaptı. İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy, 16 Haziran 1936’da 10 yıl kaldığı Mısır’dan .İstanbul’a dönüşünde Mısır Apartmanı’nda Abbas Halim Paşa’ya ait bir daireye yerleştirildi. Mısır’dan hasta ve bir hayli yorgun olarak dönen Mehmet Akif Ersoy, hayatını kaybettiği 27 Aralık 1936’ya kadar apartmanın ikinci katındaki dairede kaldı.


Takvim



Geri Dön