04 / 10 / 2024

Mısırda sanayi bölgesine İstanbul Evleri yapılacak!

Mısırda sanayi bölgesine İstanbul Evleri yapılacak!

ANKARA Sanayi Odası’nın (ASO) Rönesans Grubu’yla birlikte St. Petersburg’da imza atacağı “Leningrad Organize Sanayi Bölgesi” yazıma Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eski Başkanı Oğuz Satıcı’nın o




Özkan, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Yardımcısı Önder Bülbüloğlu ve Rönesans Grubu’nun patronu Erman Ilıcak’ın önderliğinde yapımına başlanacak “Leningrad Organize Sanayi Bölgesi” yazımı okuyunca 3 yıl önceyi anımsamış:
- Mısır’da başlangıcına tanık olduğunuz Polaris International Industrial Park projesinin, yapılan haksız eleştirilere rağmen, birçok ülkede yeni ufuklar açtığını görüyor, bu durumu gururla izliyorum.
Özkan, Mısır’da bu yöndeki gelişmeleri de aktarmış:
- Mısır’da ilkini bizim oluşturduğumuz sanayi bölgesinin başarılı olduğu görülünce, buna yenileri eklendi. 3 yılda 14 sanayi bölgesine ulaşıldı. 2015’e kadar 50 sanayi bölgesini bulacaklar.
Bunun üzerine Tunç Özkan’ın mesajına bazı sorularla yanıt verdim, o da yanıtladı:
- Sizin ilk kurduğunuz sanayi bölgesinde son durum nedir
- Biz bu bölgeye 80 milyon dolarlık yatırım yaptık. ABD’li Procter and Gamble’dan Hintli Asian Paints’e kadar birçok şirket yatırıma geldi. Buradaki yatırımların toplamı 1.5 milyar dolara yaklaştı.
- O bölgeye Türk işadamlarından gelen oldu mu
- Polaris International Industrial Park’a Türkiye’den hiç yatırımcı gelmedi.
Tunç Özkan, bu projeyle ilgili bir bilgiyi de paylaştı:
- Bu bölgede ‘Mira İstanbul Homes’ adlı 2 bin 500 konutluk bir proje başlatıyoruz. Ofis ve fabrika binaları da yapıp kiralıyoruz. Böylece, söz konusu sanayi bölgemize toplam 170 milyon dolarlık daha yatırım yapacağız.
- Mısır’da yeni bir sanayi bölgesi kurma girişiminiz de olacak mı
- İkinci araziyi 1.5 yıl önce aldık. Burada Suudi Arabistan’dan Zamil Group’la ortak olduk. Adı da Polaris Zamil Industrial Park olarak belirlendi.
- Büyüklüğü ne kadar
- 1.1 milyon metrekare.
- Ne kadar altyapı yatırımı yapacaksınız
- 100 milyon doları bulacak.
- Yeni bölgede Türk yatırımcı var mı
- Hayat Kimya, buradaki yatırımcılarımız arasına katıldı. Ancak, her iki sanayi bölgemizde de yatırımcıların yüzde 75’i uluslararası firmalar.
Özkan, Mısır’da bir de elektrik dağıtım işine girdiklerini vurguladı:
- Türk-Mısır-İtalyan ortaklığıyla kurduğumuz şirket TAQA Industrial Zones, 75 milyon dolarlık yatırımla 6 Ekim adlı şehrin tüm sanayi bölgesinin elektrik dağıtım işini yapacak.
Oğuz Satıcı ve Tunç Özkan’ı ilk sanayi bölgesini kurmaya çeken, Mısır Sanayi Bakanı Raşid Muhammed Raşid oldu... TİM Başkanlığı şapkası varken Satıcı’nın Türk işadamlarını da Mısır’a sürükleyecek bir yatırım odağı yaratması eleştiri oklarını üzerine yöneltti.
Öyle ya da böyle, Mısır özellikle Raşid Muhammed Raşid’in çabalarıyla Türiye’den 2 milyar dolara doğru yönelen yatırım çekti...
Satıcı-Özkan ikilisinin Mısır’daki işlerinin büyümesinde de yine Raşid önemli rol oynadı...
Bakalım “İstanbul Evleri”nde kimler oturacak
Hürriyet/Vahap Munyar


Geri Dön