27 / 04 / 2024

Mısırda taban fiyat 10 TL olacak mı? Çiftçiler dikkat! 

Mısırda taban fiyat 10 TL olacak mı? Çiftçiler dikkat! 

Tarımsal üretimde daha planlı programlı, üreticiyi üretmeye teşvik edecek sürdürülebilir adımlar atılması gerektiğinin altını çizen Feyzullah Korkut, mısırın taban fiyatının kilogramda 10 lira olması gerektiğine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...



Mısır Türkiye için stratejik tarımsal ürünlerinin ilk sırasında yer alıyor. Ziraat Mühendisleri Odası  Adana  Şube Başkanı Feyzullah Korkut, üretimi yapılan mısırın yüzde 70’lik bölümünün yem ham maddesi olarak kullanıldığına dikkat çekerek, yüzde 30’luk kısmının ise glikoz, nişasta ve yağ şeklinde değerlendirildiğini aktardı. 

Türkiye'de mısırın, buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip olan ürün olduğunu belirten Feyzullah Korkut, yaptığı açıklamasında, Türkiye'nin yıllık mısır ihtiyacının 9 ile 9,5 milyon tona ulaştığına, üretimin ise yıllara göre değişmekle beraber 6 ile 6,5 milyon ton dolayında gerçekleştiğine vurgu yaptı. 

Mısırda taban fiyat 10 TL olacak mı? Çiftçiler dikkat! 

Türkiye’nin her sene yaklaşık 3 milyon ton civarında mısır ithal etmek zorunda olduğunun da altını çizen Korkut, söz konusu açıklamasında "Rakamlara göre ithal etmek zorundayız ancak gerekiyor mu? Ziraat mühendisleri odasına göre hayır. Neden, çünkü mısır kuraklığa dayanıklı, su verildiğinde verimi artıyor" diyerek ülkemizin her yerinde yetişebildiğini belirtti. 

Korkut, mısırda sulama yapıldığı sürece dekardan alınan verimin 1 ile 1,5 tonun üzerine çıktığını aktardı ve "Ülkemiz mısırda üretim potansiyelini hiç ithalata gerek kalmadan 9,5 milyon tona çıkarabilecek kapasite ve potansiyele sahip bir ülke" açıklamasında bulundu. 

Mısırda taban fiyat 10 TL olacak mı? Çiftçiler dikkat! 


Geri Dön