Mithat Yenigün: Türk inşaat sektörü artık dünyada aranır hale geldi!
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, "Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık. Biz de artık başka pazar arayışlarına girdik" dedi.
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, "Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık. Biz de artık başka pazar arayışlarına girdik ve bu kapsamda Güney Amerika ile Batı Afrika gezilerimiz oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda öncülük ediyor" dedi.
Capital ve Ekonomist dergilerince bu sene 5'incisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesinin, Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger moderatörlüğündeki "Global Marka Yolculuğu" oturumunda konuşan Yenigün, binlerce insanın marka olmak için hedef koyduğunu ancak herkesin başarılı olamayabileceğini söyledi.
Birliğin üye sayısının 142 bin olduğunu aktaran Yenigün, Türkiye'de 300 bin dolayında müteahhidin bulunduğunun söylendiğini dile getirdi.
Ağırlıklı olarak yurt dışında çalıştıklarını bildiren Yenigün, şöyle konuştu:
"1972 yılında Libya'ya açılarak başlamışız. Şimdiye kadar 107 ülkede 900 bin civarında proje, 325 milyon dolar civarında ciro yapmışız. Artık tüm dünya ülkeleri bizi davet ediyor, bizimle birlikte çalışmak istiyor. Türk inşaat sektörü artık dünyada aranır hale geldi. Sektörümüz iki sene öncesine kadar dünyada toplam 25-30 milyar dolar civarında sözleşme yapar hale gelmişti. Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık. Biz de artık başka pazar arayışlarına girdik ve bu kapsamda Güney Amerika ile Batı Afrika gezilerimiz oldu.
Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda öncülük ediyor. Eskiden büyükelçiler bizimle aynı karede olmaktan çekinirken şimdi büyükelçilerimiz birer iş geliştirmecimiz olarak çalışıyor. Ticaret müşavirlerimiz, Başbakanımız, özellikle Cumhurbaşkanımız, bu konuda öncü. Onlar bize çok güzel kapılar açıyor. Dinamizmimiz çok iyi, gözü kara insanlarız. Her sektörde bunu görebiliyorsunuz ama kendi başınıza gitmek başka, devlet kartvizitini yanınıza alarak gitmek bambaşka oluyor. İnşallah daha da güzel işler yapacağız."
AA
Bu haber Star Gazetesinde şöyle yer aldı:
Rusya ve Ortadoğu pazarlarında daralma yaşayan Türk müteahhitler yurtdışında yeni pazar arayışına girdi. TMB Başkanı Yenigün “Cumhurbaşkanımız bize yol gösterdi. Yeni hedefimiz G.Amerika ve Batı Afrika” dedi.
Rusya ile yaşanan siyasi kriz ve Ortadoğu’daki savaş ortamı nedeniyle yurtdışı pazarlarda daralma yaşayan Türk müteahhitler, Uludağ Ekonomi Zirvesi yeni pazarlara açılma mesajı verdi. Zirve kapsamında düzenlenen ‘Global Marka Yolcuğu’ oturumunun açılışı konuşmasını yapan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni pazarlara açılma konusunda kendilerine yol gösterdiğini belirtti. Ağırlıklı olarak yurt dışında çalıştıklarını belirten Yenigün, şöyle konuştu:
GÖZÜ KARAYIZ
“1972 yılında Libya’ya açılarak başlamışız. Şimdiye kadar 107 ülkede 900 bin civarında proje, 325 milyon dolar civarında ciro yapmışız. Artık tüm dünya ülkeleri bizi davet ediyor. Türk inşaat sektörü artık dünyada aranır hale geldi. Sektörümüz iki sene öncesine kadar dünyada toplam 25-30 milyar dolar civarında sözleşme yapar hale gelmişti. Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık. Biz de artık başka pazar arayışlarına girdik ve bu kapsamda Güney Amerika ile Batı Afrika gezilerimiz oldu.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konuda kendilerine öncülük ettiğini söyleyen Yenigün “Eskiden büyükelçiler bizimle aynı karede olmaktan çekinirken şimdi büyükelçilerimiz birer iş geliştirmecimiz olarak çalışıyor. Ticaret müşavirlerimiz, Başbakanımız, özellikle Cumhurbaşkanımız, bu konuda öncü. Bize çok güzel kapılar açıyorlar. Dinamizmimiz çok iyi, gözü kara insanlarız. Her sektörde bunu görebiliyorsunuz ama kendi başınıza gitmek başka, devlet kartvizitini alarak gitmek başka” dedi.
Abdullah Kavukcu
Bu yıl 4 bin yeni çalışan katılacak
Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, Simit Sarayı’nın global bir marka olmasından büyük gurur duyduklarını belirterek, hedeflerinin dünyanın en büyük unlu mamuller zinciri olmak olduğunu açıkladı. Kavukcu “Bu yıl hizmete sunacağımız yurt içi ve yurt dışı yeni mağazalarımızla 4 bin yeni çalışanı daha Simit Sarayı ailesini bünyesine katacağız. Bu yıl yurt içinde 70, yurt dışında ise 102 yeni mağaza açılışımız olacak. Uzak Doğu da hedef pazarlarımız arasında. Uzak Doğu’da 5 yıl içinde açmayı hedeflediğimiz bin mağaza için, üç farklı master franchise adayı ile görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
Zeynep Bodur Okyay
Teknolojiye adapte hayat yaşayacağız
Sanayinin çok büyük bir paradigma değişimiyle karşı karşıya olduğunu ve sanayi devriminde üreticilerin işinin çok zor olduğunu belirten Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, şirketlerin izlemesi gereken yöntemlerden bahsetti. Bodur “Biz 4 yıllık eğitimden mezun mühendisleri çalıştırıyoruz. Ama artık bu gerçek yok. Artık teknolojilere adapte olan, sürekli öğrenmeyi, kendini geliştirmeyi, işe uygun eğitimleri, işbaşı eğitimleri almayı zorunlu kılan bir hayat yaşamak zorundayız” dedi.
Sani Şener
Kendi işini yapan küresel olur
TAV Holding CEO’su Sani Şener “Küresel marka olabilmek için evinizde çok iyi olmanız lazım. Kendi ülkenizde çok iyi değilseniz diğer pazarlar sizi kabul etmiyor. İkincisi, dünyadaki küresel markalara baktığınızda, Coca Cola, GE, Toyota, Microsoft, Apple... Herkes kendi işini yapıyor. Ana işinizin dışında başka işlerle de iştigal ederseniz, büyük olabilirsiniz, çok güçlü olabilirsiniz ama küresel bir marka olma yolunda zorlanırsınız” dedi. TAV’ı kurarken sadece havalimanları işi yapma kararı aldıklarını belirten Şener “Biz de bu mantalite ile devam ettik” dedi.
Reza Kami
İran, Türk yatırımcıyı bekliyor
Türk-İran İş Konseyi Başkanı Reza Kami “İran piyasasını ele geçirmek için rekabet arttı ve ülkeler bu anlamda İran piyasasına girmek için birbiriyle yarışır hale geldi. Türkiye özellikle de ambargo yıllarında her zaman İran’ın yanında oldu. O nedenle bütün bu ülkelerin başında ve en tepesinde yer alabilir” dedi. İran’da yüzde 8’lik kalkınma öngörüldüğüne dikkati çeken Kami “İran, önümüzdeki yıllarda kendini yeni gelişmiş sanayi ülkeleri arasında görmek istiyor. Bu nedenle ciddi anlamda yatırımlar yapmak istiyor ve yabancı yatırımcı bekliyor” dedi.
Ahmet Nazif Zorlu
2020’ye kadar 40 milyon cep telefonu üreteceğiz
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Endüstri 4.0’ın önemini, sanayinin geleceğini ve kendi markası ile ilgili hedeflerini paylaştı. Vestel’de 2017’nin sonuna kadar tamamen robot sistemleriyle üretim yapacaklarını hatta yeni telefonlarını tamamen bunlarla üreteceklerini anlatan Zorlu “Bugün 1 milyon metrekare kapalı alanı olan Vestel City’ye günde bin 500 tır giriyor çıkıyor” dedi. Dünya devlerinin yıllık cep telefonu üretimini hedef aldıklarını belirten Zorlu, 2020’de 40 milyon cep telefonu üretmeyi hedeflediklerini söyledi.
Adnan Bali
Çakmakla rüzgar testi yapıp kredi istediler
‘Bankacılık ve Reel Sektör’ oturumunda konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankacıların eleştirilmesini normal karşıladığını söyledi. Bir olay anlatmak istediğini belirten Bali “Bir deneyimli gazeteci başka bir gazeteciye tavsiyede bulunuyormuş. ‘Baktın memlekette işler düzgün, haber bulamıyorsun. O zaman bankalara vur’ demiş. Tabii bizim de kabahatlerimiz vardır. Ama doğru ile yanlışı da iyi analiz etmek gerekir” dedi. Şu an denizle hiç alakası olmayan birinin bile gemi almaya kalktığını belirten Bali, şunları söyledi: “Adam denizciliği hiç bilmiyor, ama gerek yok. Çünkü gemi tamamlanana kadar fiyatını ikiye katlıyor. 4-5 nesil tekstille uğraşmış adamlar inşaat işine girdi. Biz de bolluğun içinde maalesef bunları destekledik. Memleketime yakın bir yatırımcı ‘rüzgâr enerjisine yatırım yapacağım’ dedi. ‘Fizibilite yaptırdın mı’ diye sordum. ‘Müdürüm hiç gerek yok, ben askerliğimi orada yaptım, sigara bile yakamıyorsun’ dedi. Karşılıklı hatalar yaptık maalesef.”
Haber Milli Gazee'de şu şekilde yer aldı...
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün: "Birliğin üye sayısı 142 bin, ancak Türkiye'de 300 bin dolayında müteahhit bulunduğu söyleniyor. Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık."
Türkiye Müteahhitler Birligi Başkanı Mithat Yenigün, Capital ve Ekonomist dergilerince bu sene 5'incisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesinin, Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger moderatörlüğündeki "Global Marka Yolculuğu" oturumunda konuştu. Birliğin üye sayısının 142 bin olduğunu aktaran Yenigün, Türkiye'de 300 bin dolayında müteahhidin bulunduğunun söylendiğini dile getirdi.
"IRAK, LİBYA VE RUSYA PAZARLARI DARALDI"
Ağırlıklı olarak yurt dışında çalıştıklarını bildiren Yenigün, şöyle konuştu: "1972 yılında Libya'ya açılarak başlamışız. Şimdiye kadar 107 ülkede 900 bin civarında proje, 325 milyon dolar civarında ciro yapmışız. Artık tüm dünya ülkeleri bizi davet ediyor, bizimle birlikte çalışmak istiyor. Türk inşaat sektörü artık dünyada aranır hale geldi. Sektörümüz iki sene öncesine kadar dünyada toplam 2530 milyar dolar civarında sözleşme yapar hale gelmişti. Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık. Biz de artık başka pazar arayışlarına girdik ve bu kapsamda Güney Amerika ile Batı Afrika gezilerimiz oldu."
Milli Gazete
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, "Son yıllarda Irak, Libya ve Rusya pazarlarının daralması nedeniyle maalesef kapasite daralmasına maruz kaldık. Biz de artık başka pazar arayışlarına girdik ve bu kapsamda Güney Amerika ile Batı Afrika gezilerimiz oldu" dedi. Birliğin üye sayısının 142 bin olduğunu aktaran Yenigün, Türkiye'de 300 bin dolayında müteahhidin bulunduğunun söylendiğini dile getirdi.
Yenigün, "1972 yılında Libya'ya açılarak başlamışız. Şimdiye kadar 107 ülkede 900 bin civarında proje, 325 milyon dolar civarında ciro yapmışız. Artık tüm dünya ülkeleri bizi davet ediyor, bizimle birlikte çalışmak istiyor. Türk inşaat sektörü artık dünyada aranır hale geldi" dedi.
ERDOĞAN ÖNCÜLÜK EDİYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk müteahhitlerinin başarılı olması için yurt dışında öncülük ettiğini dikkat çeken Yenigün, "Eskiden büyükelçiler bizimle aynı karede olmaktan çekinirken şimdi büyükelçilerimiz birer iş geliştirmecimiz olarak çalışıyor" diye konuştu.
Yeni Şafak
Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Rusya, Libya ve Irak'ta yaşananlar nedeniyle sektörün yurt dışı kapasitesinin yüzde 35 civarında azaldığını, bu açığı kapatmak için Güney Amerika ve Afrika'da yeni pazar arayışlarına girdiklerini söyledi.
Yenigün, Türk müteahhitlik sektörünün yılda ortalama 25-30 milyar dolar arası sözleşme imzaladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
Yeni pazarlara gitmeliyiz
"Bu sektör, 2015'te 20 milyarın altına düştü. Daralan pazarların yanında iş yaptığımız ancak buna rağmen yatırımda kısıntıya giden ülkeler var. Biz de yeni pazarlara gitmeye çalışıyoruz. Burada da en büyük ihtiyaç finans. Bizim finans kuruluşlarımızla veya dünyadaki finans kuruluşlarıyla birlikte hareket ederek yeni projeler üreteceğimize inanıyoruz ancak biraz zaman alacak."
Akşam