28 / 04 / 2024

MMK-ATAKAşž Demir-çelik 500 dönümlük arazide inşaa edildi!

MMK-ATAKAşž Demir-çelik 500 dönümlük arazide inşaa edildi!

Demir-çelik sektöründe sıfırdan yapılan en büyük yatırımı MMK-ATAKAşž Demir-çelik Tesisi ve limanının açılışı 9 Mart çarşamba günü Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak  



Türkiye 'de bugüne kadar özel sektör tarafından, yabancı sermaye ile birlikte demir-çelik sektöründe sıfırdan yapılan en büyük yatırımı MMK-ATAKAşž Demir-çelik Tesisi ve limanının açılışı, 9 Mart çarşamba günü Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.

MMK (Magnitogorsk Iron and Steel Works) ve Atakaş şžirketler Grubu tarafından 23 Mayıs 2007 'de Yatırım Ortaklığı anlaşması imzalanan ve 15 Mart 2008 tarihinde temeli atılarak Hatay 'ın Dörtyol İlçesi Payas Beldesi sınırında 500 dönümlük alana inşa edilen yaklaşık 2 Milyar USD tutarındaki MMK-ATAKAşž yassı çelik üretim tesisleri; Türkiye 'de bugüne kadar özel sektör tarafından, yabancı sermaye ile birlikte demir-çelik sektöründe sıfırdan yapılan en büyük yatırım olma özelliği taşıyor.

Yakın zamana kadar yassı ürün ithalatçısı durumunda bulunan Türkiye, bölgedeki diğer yatırımların devreye girmesi ile ihracatçı konuma gelerek ülkemizi, yılda 1,5 milyar USD tasarruf edecek kapasiteye ulaştıracaktır. Bu durum ülkemizin cari açığının kapatılması yönünde gösterilen çabalar için de önem arz etmektedir. Böylelikle Türkiye, üretim kapasiteleri yassı - uzun esnek üretim yapısı ile küresel piyasada demir - çelik sektöründe güçlü bir yer elde edecektir.

MMK - ATAKAşž yaklaşık 2 milyar USD 'ı aşan bu yatırımı ile Türkiye'nin yeni ve büyük yassı üreticilerinden biri olmuştur. Bu kapsamda MMK - ATAKAşž; yılda 2,5 milyon yassı mamulü pazara sunarken, 2.500 kişilik sürekli istihdam sağlamasını da bölge halkı ve Türkiye için önemli bir işveren olduğunun göstergesidir.

Atakaş şžirketler Grubu ve Rusya 'nın Demirçelik Dev 'i MMK 'nın İskenderun Körfezi 'nde birlikte kurdukları bu dev tesis, dünyanın önden gelen finans yayın kuruluşlarından “Euromoney ” dergisi tarafından finans ve proje alanında Avrupa ve Ortadoğu birincisi seçilmiştir.  

 


MMK - ATAKAşž 2011 yılı sonu itibari ile üretimini tam kapasiteye ulaştırmak hedefi ile tüm hızı ile çalışmalarına başladı.

 


Geri Dön