27 / 04 / 2024

Mobilya sektörü finansmana erişimde sıkıntı yaşıyor!

Mobilya sektörü finansmana erişimde sıkıntı yaşıyor!

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, Merkez Bankası’nın miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi politikalarını yorumlayarak, “Kredi musluklarının çok acil bir şekilde açılması gerekiyor” dedi.



MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, iş dünyasının son bir yıldır finansmana erişimde ciddi problemler yaşadığını vurgulayarak seçim öncesi kilitlenen kredi sisteminin açılmasının özel sektör için hayati önem taşıdığını ifade etti. Mustafa Balcı, “Merkez Bankası’nın faiz artırımında bulunmasını ve buna devam edeceğinin belirtilerini vermesini olumlu bir gelişme olarak görmekteyiz. Ancak seçimlerden önce tamamen durma noktasına gelen ticari kredi sisteminde düzenlemelere gidilmesi şart oldu. Yatırım yapabilmek, ülkemiz için katma değer yaratabilmek için bu kredilere ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

MOBİLYA SEKTÖRÜ TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİFİDİR

Mobilya sektörünün son 20 yılda çok büyük gelişme gösterdiğine dikkat çeken Balcı, “Mobilya ihracatı 2001 krizinde 250 milyon dolarken aradan geçen 20 yılda 5.3 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaştık. Türkiye’de ihracatta payını en çok artıran 3 sektörden birisi mobilya oldu. Dünya mobilya ihracatı istatistiklerine bakıldığında Türkiye 2003 yılında 36. sırada bulunuyordu. 2022 yılına geldiğimizde ise Türkiye’nin 11. sıraya yükseldiğini görüyoruz. Mobilya ihracatından aldığımız pay binde yedi iken şu anda %1.7 seviyesine ulaşmış durumdayız. Bu istatistikler bize gösteriyor ki sektörümüz Türkiye’nin lokomotifi olma görevini başarıyla üstlenmektedir” şeklinde konuştu.

Mobilya sektörü finansmana erişimde sıkıntı yaşıyor!

MOBİLYAYA KDV İNDİRİMİ UYGULANMALIDIR

MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, iç piyasanın dinamiğini korumak ve talebi artırmak için %10’a yükseltilen KDV oranında mobilya sektörü için indirime gidilmesinin şart olduğunu belirterek, “Mobilya sektörü kendi kendine yetebilen bir sektör. Türk tasarımcılar artık İtalyan tasarımcılarla rekabet edecek düzeydedir. Büyük üretim tesislerimizle beraber, nitelikli iş gücümüzle yüksek kalitede ürünler yapıyoruz. Tüm bu olumlu dinamikler birleştiğinde sektörümüzün hem iç pazara hem de dış pazara yetebilecek kapasiteye sahip olduğu açıkça ortada. Fakat KDV artışı sonrasında iç pazarda bir durağanlık yaşanıyor. Mobilya sektörünün büyümeye devam edebilmesi için KDV indirimine gidilmesi ve böylece iç pazarın hareketlendirilmesi gerekmekte” dedi.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön