23 / 12 / 2024

İzmir inşaat sektörü demir fiyatlarının zamlanmasıyla sıkıntı yaşıyor!

İzmir inşaat sektörü demir fiyatlarının zamlanmasıyla sıkıntı yaşıyor!

İzmir'de bir süre önce hazır beton fiyatlarının fahiş fiyatlara yükselmesiyle sıkıntı yaşayan inşaat sektörü, şimdi de demir fiyatlarının 2 ayda yüzde 40 oranında zamlanmasıyla yeni bir darboğazla karşı karşıya kaldı.



Çin'in yüksek demir talebi sonrası Şubat ayından itibaren artan demir fiyatları, inşaat sektörünü yeni bir sıkıntıyla karşı karşıya bıraktı.  İzmir  Ticaret Odası Meclis Üyesi Levent Bendeş, inşaat demiri fiyatlarının 2 aydır yükselişte olduğunu, bunun da özellikle nihai tüketiciyi olumsuz etkilediğini söyledi. Piyasada özellikle kalın demir sıkıntısı yaşandığını belirten Bendeş, "Çin'in, piyasadan büyük çaplı demir alımı yaptığı; demir fiyatlarının da bu nedenle yükseldiği konuşuluyor. İç piyasada ciddi sıkıntı var, demir stoğu yeterli değil. Bir ton demirin fiyatı, 1250 lira seviyelerinden 1650 liralara kadar çıktı. Fiyatlar daha da yükselecek gibi görünüyor. 1750-1800 TL seviyelerine kadar çıkabilir" dedi.


Faiz indirimi şart 


Artan maliyetlerin nihai tüketiciye yansıdığını dile getiren Bendeş, "Konut fiyatları yükseldi. Ev sahibi isteyenlerin büyük bölümü, bu nedenle adım atamıyor. Ev kredisi faiz oranlarında düşüş beklentisi var ama henüz bir ışık görünmüyor. Faiz oranları düşse kısa vadede ekonomiye can verir" diye konuştu.


Ev fiyatları arttı


İzmir Ticaret Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası Meslek Kuruluşları Üyesi Akın Kazançoğlu, demir fiyatlarının artışını ihracata bağladı. Kazançoğlu, "Demir, dünya metal piyasasından etkileniyor. Dış piyasaya satış, iç piyasaya arzı düşürüyor. Arz az, talep çok olunca fiyat yükseliyor.

Müteahhitlerin maliyetleri artıyor. Dolayısıyla ev fiyatları artıyor. Vatandaşın alım gücü yeterli olmadığı için de piyasada sıkıntı yaşanıyor" dedi.


"Betoncuların yaptığının aynısı"


Müteahitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, demir ve betondaki fiyat artışlarının "spekülatif" olduğunu savundu. Demir fiyatının yükselmesini gerektirecek neden olmadığını söyleyen Nasır, "Enerji fiyatları yüksek değil, işçilik de öyle. Üstelik son 12 yılın en ucuz petrolü kullanılıyor. Demir niye artıyor? Yılbaşında betoncuların yaptığı şeyi, şimdi de demirciler yapıyor. Onların üretimini etkileyen hammadde girdilerinde değişen hiçbir şey yok. Nihai tüketici kadar, inşaatçı da olumsuz etkileniyor. Çünkü piyasa yavaşlıyor" diye konuştu.



Yeni Asır


Geri Dön