10 / 05 / 2024

Mobilya sektöründe hedef Afrika pazarı

Mobilya sektöründe hedef Afrika pazarı

Mobilya sektörü vergi indirimlerinin etkisiyle krizi fırsata çevirdi ve büyüklüğünü 9 milyar dolara çıkardı



2010 yılında ihracat hedefini de artıran sektör yüzünü Afrika, Libya, Suriye, İran ve Irak'a dönecek. 

İstanbul Fuarcılık tarafından MOSDER (Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği) desteğinde düzenlenen İMOB İstanbul Mobilya Fuarı, dün İstanbul Fuar Merkezi'nde başladı. 170 ülkeye ihracat yapan Türk mobilya sektörü de yeniliklerini İstanbul Mobilya Fuarı'nda görücüye çıkardı. 300 firmanın katıldığı fuara, 6 bini yabancı toplam 80 bin ziyaretçi bekleniyor.

7.5 milyar dolar iç pazar, 1.5 milyar dolar da ihracat olmak üzere 9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan sektör, 2009'da KDV indirimi sayesinde küçülmedi. İç pazarda KDV indirimiyle nefes alan üretici de yeni ihracat pazarlarına odaklandı. Hedef pazarlar arasında Orta/Güney Afrika, Libya, Suriye, İran ve Irak geniş yer tutuyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 250 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan mobilya sektörünün ihracatının 2008 yılında zirveye çıkarak 1.8 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak "2009'da yurtdışı pazarlardaki daralma nedeniyle bir miktar ihracat kaybı yaşasak da 2010 yılından itibaren küresel gelişmelere paralel olarak bu kayıpları telafi edeceğimize, hatta daha iyi rakamlar göreceğimize inanıyorum" dedi.

Dünya genelinde 300 milyar dolarlık üretim
Ergün, 2008'de Türkiye'nin dünya mobilya üretiminin yüzde 2'sini yapmasına rağmen ihracatta sadece yüzde 1 pay aldığını belirterek bu oranı değiştirmek için hazırladıkları mobilya sektörü strateji belgesinin tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti. Türkiye'de Avrupa kalitesinde malın yarı fiyatına üretildiğini vurgulayan Ergün, mobilyadaki 60 bin işletmenin yetersiz olduğunu söyledi. Ergün, "Bu gücü iyi kullanabilirsek, çok kısa sürede Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu'nun en büyük mobilya tedarikçisi haline gelebiliriz" diyerek 160 milyon dolarlık Çin mobilyasının Türkiye'de satılmasının ise kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bu yıl fuara ilk kez katılan Masko Mobilya Kenti, fuardan Masko'ya VIP servis düzenledi. Masko Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, yeni ihracat pazarları arasında Afrika ülkelerinin olduğunu, firmaların Nijerya'ya ihracat yaptığını ifade ederek piyasada satışların yavaş yavaş düzeleceğini, bunun nisan ayında kendisini hissettireceğini kaydetti.
Referans/ Derya Karayağız 

Geri Dön