18 / 11 / 2024

Mobilya sektöründe sigorta sorunu çözülmeli!

Mobilya sektöründe sigorta sorunu çözülmeli!

Değişen dünya koşullarında, mobilya sektörünün sorunlarına ve farklılaşan ihtiyaçlarına çözüm sunmak için çeşitli çalışmalara imza atan MOSDER, mobilya sektöründeki sigorta teminatı sorununun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini savunuyor.




Değişen dünya koşullarında, mobilya sektörünün sorunlarına ve farklılaşan ihtiyaçlarına çözüm sunmak için çeşitli çalışmalara imza atan MOSDER, mobilya sektöründeki sigorta teminatı sorununun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğini savunuyor. 


Türkiye mobilya sektörünün hak ettiği yere gelmesi için maksimum seviyede çalışan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), sektörün sorunlarına ve farklılaşan ihtiyaçlarına çözüm sunmak için çeşitli STK’lar, sivil toplum örgütleri ve resmi kurum ve kuruluşlara sürekli olarak çalışıyor. 


Mobilya sektörünün risklerinin sadece yatırım ve işletme temelli olmadığını söyleyen Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı İsmail Doğan, sektörün ülkemize daha fazla fayda sağlaması için yatırımlarına istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerektiğini söyledi. Mobilya sektörünün yangın riski yüksek bir sektörde var olduğu için sigorta teminatı bulmakta zorlandığını da belirten Doğan, “Mobilya sektörünün çatı kuruluşu olarak, bu sorunun net bir çözüme kavuşması gerektiğini savunuyoruz. Bazı sigorta firmaları risk yüksek diye sigorta yapmak istemiyor. Bunun bir yasal düzenlemeye geçmesini ve geçtiğimiz dönemlerde Hazine Müsteşarlığı’nın hayata geçirdiği Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’nin bu soruna son noktayı koyarak her sigorta yaptırmak isteyen her firmanın riski baz alınmadan sigortasının yapılmasını istiyoruz.”


Doğan: Mobilya ihracatının en büyük sorunu Navlun ücretleri

Öte yandan Türkiye’nin, dünyada marka olmuş mobilya ülkeleriyle kalite, fiyat, teknoloji ve tasarım alanlarında rekabeti her geçen gün artırdığını belirten Doğan, “Giderek büyüyen mobilya ihracatında, ihracatçıları zorlayan en önemli konu hepimizin bildiği gibi yıllardır ‘Navlun Ücretleri’ olarak yerini koruyor. Sektörümüzün hedeflediğimiz ihracatının iki katına çıkartması için önündeki en büyük engel, navlun maliyetlerinin yüksek olması. Özellikle birçok uzak pazara gönderilen konteynerin içindeki ürün maliyeti ile konteynerin navlun maliyeti baş başa gelmekte ve ürün bedelini yükseltmektedir. Bu da fiyatlarımızın rekabetçi olmasını engellemektedir. Mobilya, havaleli bir ürün olduğu için çok yer kaplamakta. Eğer devlet navlun teşviki verirse ihracatımızı bir anda iki katına çıkabilir ve birçok yeni ve uzak ülkeye rahatlıkla mobilyalarımızı ihraç edebiliriz” dedi. 


Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın kredi kartına taksit sınırlaması getiren yönetmeliği yeniden düzenleyerek kredi kartıyla mobilya alımı taksitini 12 aya kadar yükseltildiğini tekrar hatırlatan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı İsmail Doğan, taksit sayısının 12 aya çıkarılmasıyla birlikte mobilya satışlarının artacağının altını çizdi. 



Geri Dön