09 / 01 / 2025

Mobilyacılar kredi kartına 15 taksit istiyor!

Mobilyacılar kredi kartına 15 taksit istiyor!

Mobilya sektörünün,finansal dalgalanmalardan etkilenmesinin önüne geçmek için 9 olan kredi kartı taksit sayısının 15’e yükseltilmesi gerektiğinisöyleyen MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Bu uygulama üretimi de, ihracatı da artırır” dedi.



Dünya ihracat sıralamasında 12’nci sıraya yükselen Türkiye mobilya sektörü, küresel ekonomilerin olumsuz etkilerinin azaltılması için destek bekliyor. Sektörün sorunlarının çözümü için herkese görev düştüğünü söyleyen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) BaşkanıAhmet Güleç,üretim gücü ve potansiyeli yüksek sektörlerin önemsenmesi gerektiğinin altını çizdi. Sürdürülebilir ihracat için güçlü bir iç pazara ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Güleç “Türkiye mobilya sektörünün son yıllarda ihracatta yakaladığı başarı malumdur. Sektör, dış ticaret fazlası veren istihdam dostu bir sektördür. Bu sebeple üretim gücü ve potansiyeli yüksek sektörlerin önemsenmesi gerekmektedir. 


Türkiye mobilya sektörü Danimarka ve İsveç gibi ülkeleri geride bırakarak dünya ihracat sıralamasında 12. sıraya yükselmiştir.Hedef 2023 yılında 10 milyar ihracat ile ilk 5 ülkeden biri olmaktır. Son dönemde dünya genelinde ticaret ve finans çevrelerinde yaşanan dalgalanmalar ve bölgemizdeki bazı olumsuzluklar iç pazarı olumsuz etkilemektedir. İç pazarın canlandırılmasını sağlayacak ve mobilya sektörü özelinde üretim potansiyelinin sürekliliğini destekleyecek adımlar atılmalıdır. Bu kapsamda mobilya sektöründe kredi kartı üst limit taksit sınırının artırılması ve 15 aya çekilmesi önem arzetmektedir” dedi.


“Talebimiz rasyoneldir”

Mobilya harcaması konut ve otomotivden sonra en önemli harcama kalemini oluşturduğunu belirten Ahmet Güleç, mobilya değişim ortalamasının 10 yıl olduğu düşünüldüğünde 10 yıllık bir satın almanın 9 ay gibi sınırlı bir taksitlendirme ile yapılmasının çok verimli olmadığının altını çizdi. 


Güleç “Bu gerçekten hareketle taksit miktarının uzaması rasyonel bir taleptir. Markalaşma ve iç pazarın güçlü olması aynı zamanda ihracatı desteklemektedir. Güçlü markalar güçlü iç pazarlardan doğar. Katma değeri yüksek ihracat güçlü iç pazarın etkisiyle artacaktır. Örneğin 2000’li yıllarda 2.4 dolar olan kilogram fiyatı mobilya için 2014 yılında 3.7 dolara yükselmiştir. Ayrıca bu yükselme 10 yılda kademeli ve sürekli olarak gerçekleşmiştir. Ancak içinde bulunduğumuz yıl ihracat pazarlarında yaşanan sorunlar sebebiyle kilo fiyatı maalesef 3. 3 dolara gerilemiştir. Dış pazarlardan gelen dış fiyat baskısının altında kalmamak ve güçlü pazar algısını kaybetmemek için taksit üst sınırının 15 aya çekilmesi ekonomi yönetiminden talebimizdir” diye konuştu.



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Mobilya sektöründe satışların 12 taksitle artacağını belirten MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Güleç, "Kredi kartına taksitin 12 ay olması, bayilerimizin, mağazalarımızın, tüccarlarımızın mal satarken ellerini çok daha kuvvetlendirecek" dedi.


Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, mobilya satışlarında kredi kartına taksitin 9'dan 12'ye çıkarılmasının sektörün elini güçlendireceğini vurgulayarak, "İnanıyorum ki satışlarımız en az yüzde 10-15 civarında artar" dedi. Güleç, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), mobilyanın da aralarında bulunduğu bazı harcamalarda kredi kartı taksitlerini 9 aydan 12 aya çıkardığını hatırlattı. Bunun güzel bir uygulama olduğunu ifade eden Güleç, "10 yıl için mobilya alınıyor. Dolayısıyla bunun finansını 9 ay içinde hazırlamak ve ödemek, satışları azaltır ve mobilya sektörünün önünü kapatır. Kredi kartına taksitin 12 ay olması, bayilerimizin, mağazalarımızın, tüccarlarımızın mal satarken ellerini çok daha kuvvetlendirecek. Zaten mobilya sektörü kışa girince biraz durgunluk yaşıyor. O durgunluğun önünü de açacak" diye konuştu. Güleç, yeni hükümetin kurulduğunu, siyasi istikrar sağlandığı için mutlu olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti: "Mobilya sektörünün gelecek hedefleri var. Gerçekten dünyadan pay alma yarışında Türk mobilyacıları, 'Türk mobilyası' ve 'mobilya ülkesi Türkiye' imajını sağlamlaştırmak için dünyanın her yerinde çalışmalar yapıyor ama içerideki bu durgunluğu da bizim aşmamız gerekiyordu. Bu karar uygulamaya girdiği için teşekkür ediyoruz ve gayet memnunuz. İnşallah meslektaşlarım kışı daha rahat bir şekilde geçireceklerdir."


"Müşteriler vade istiyor"


Güleç, mobilya sektöründeki satışların yüzde 75'ine varan kısmının vade ile yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti: "Müşteriler vade istiyor. Vade istedikçe de vadeli satışların çok daha öne alınmasını sağlıyor. Çünkü mobilya satışları ötelenebilir bir satış. Yani insanlar önce kendini doyuruyor sonra giyiniyor sonra mobilyasını alıyor. Mobilya satışlarını bu ötelettiriyordu, yani kısa dönemli ödeme araçları olduğu dönemlerde ötelettiriyordu. İnanıyorum ki satışlarımız en az yüzde 10-15 civarında artar."


Yeni Şafak


Geri Dön