23 / 12 / 2024

MODEF EXPO'ya yoğun ilgi!

MODEF EXPO'ya yoğun ilgi!

İnegöllü 181 mobilya firmasının katıldığı 34’üncü MODEF EXPO, sektör temsilcilerinin yüzünü güldürdü. 50 ülkeden alım heyetinin geldiği fuarda yurtdışından gelen müşterilerle yüksek oranlarda ihracat anlaşması imzalandı.




Yılda 2 kez düzenlenen Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF), 62 ülkeden 3 binin üzerinde yabancı, 81 ilden de 23 binin üzerinde yerli ziyaretçiyi ağırladı, 181 firma yeni model ve aksesuarlarını sergiledi. Bu yıl 34’üncüsü düzenlenen MODEF EXPO, yıl boyunca süren gerek ülke içi gerek komşu ülkelerdeki karışıklıklar dolayısıyla durgun geçen 10 ayın merhemi oldu. Geçen yıllara oranla yerli ve yabancı ziyaretçi sayısındaki artış mobilyacının yüzünü güldürdü. Bu yıl 28 bin metrekarelik alanda İnegöl’de üretim yapan 181 firmanın yer aldığı MODEF EXPO için 50 ülkeden alım heyeti geldi. Katılımcı firmalar; özellikle Afrika, Irak, Libya, Suudi Arabistan, Nijerya, Azerbaycan, Kosova, Almanya, Yunanistan, Avrupa ve Ortadoğu’dan büyük miktarlarda ihracat anlaşması imzaladı. 


Öte yandan, İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (İMOS) düzenlediği “İnegöl Dünya ile Buluşuyor” projesi kapsamında Afrika’nın büyükelçileri ve ticaret ataşeleri ağırlandı. Afrikalı konuklar İnegöllü mobilyacıları ülkelerine yatırım yapmaya davet ederek, "Sizden teknoloji transferi de bekliyoruz” dedi. 


Fuarda, 1 Kasım seçim tablosunun da dopinginin bulunduğunu ifade eden İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “MODEF EXPO tanıtımına büyük önem verdik. Bu yıl reklam bütçesinde 350 bin TL’lik artış gösterdik. Arap kanallarında reklamlara girdik. Yurtdışında billboardlara çıktık” dedi. İnegöl 

Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, MODEF EXPO’nun seçim sonrası yapılmasının, hem üretici ve ihracatçıda hem de alıcıda moral motivasyonu artırdığını söyledi. Sektörde şu an iyimser bir havanın olduğunu ifade eden Ayhan, “Umutluyuz. Yurtdışında 50’yi aşkın ülkeden ziyaretçimiz var” şeklinde konuştu. 


Dünya kalitesinde mobilya üretiyoruz


MODEF Yönetim Kurulu Başkanı ve İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 20’sini, mobilya ihracatının ise yüzde 40’ını karşılayan İnegöl mobilya sektöründe, 2,5 milyon metrekarelik alanda 3 bin civarındaki mobilya üreticisi ile 40 bin kişiye istihdam sağladığına dikkati çekti. İnegöl mobilya sektörünün 2014’te 350 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini anımsatan Uğurdağ, “Bu ihracat için sadece yüzde 5 seviyesinde ithalat yapılıyor” dedi. 


İMOS tarafından ilki düzenlenen İnegöl Dünya ile Buluşuyor projesi kapsamında 24 Afrika ülkesinin büyükelçileri ve ticaret ataşelerini ağırladıklarını anlatan Uğurdağ, “Afrika ülkeleri ile daha yakın ilişki kurabilmeyi hedefliyoruz” dedi. İnegöllü üreticiler olarak, üretim ve showroom alanlarını genişletmekle birlikte ihracat atağı da hedefl ediklerini kaydeden Uğurdağ, “Dünya kalitesinde mobilya üretiyoruz. Müşterilerimiz İtalya’dan pahalıya alacakları mobilyayı buradan daha uygun fiyata alabilirler” diye konuştu. 


İhracatın yüzde 15’i Afrika ülkelerine 


İnegöl mobilyası ihracatının yüzde 15’inin yapıldığı Afrika ülkeleri ile bağlantının daha yüksek oranlara çıkmasını istediklerini söyleyen İnegöl Ticaret Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Afrika’daki 54 bağımsız ülkenin 31’ine ürün gönderdiklerini bildirdi. MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç ise, Türkiye’deki son 13 yılda sağlanan istikrar ortamının en fazla faydalanan sektörlerinin başında mobilya sektörünün geldiğinin altını çizdi. 


Afrika’dan İnegöllü yatırımcıya davet var 


Afrika ülkelerini temsilen İnegöl ekonomisini değerlendiren Demokratik Kongo Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba ise, İnegöllü mobilya üreticilerini Afrika kıtasına yatırıma davet etti. Büyükelçi Tshidimba, “Bazı mobilya üreticilerinin küçük yerler kurarak yatırım yapmaya başlayacaklarını öğrendik. Sizden teknoloji transferi de bekliyoruz” dedi.


Ortadoğu ülkeleri ile ihracat bağlantıları kurdu


İnegöl’de 2009’dan bu yana mobilya imalatı yaptıklarını söyleyen Homage Pazarlama Yetkilisi Sedat Sevinç ise, “Ürün gamımıza yeni eklediğimiz modern ahşap mobilya grubunu ilk kez bu fuarda sergiliyoruz. Üretimin yüzde 45’ini ağırlıklı Balkan ülkeleri olmak üzere 12 ülkeye gönderiyoruz. Fuarda ise Ortadoğu ağırlıklı yüksek değerde ihracat bağlantısı kurduk. Hedef yüzde 50 yurtiçi, yüzde 50 yurtdışı” ifadelerini kullandı.


Windy'den fuara özel 4 yeni ürün


41 yıldır Vindy markasıyla sektörde olduklarını belirten Şevketoğulları San. Pazarlama Müdürü Bayram Başkurt da, “Üretimin yüzde 80’ini ihracata kanalize ediyoruz. Her fuarda kendimize yeni pazarlarda da yer bulduk, Fuarda özel 4 yeni oturma grubunun lansmanını yaptık. Her yıl 20 civarı yeni ürün piyasaya çıkarıyoruz” dedi.


Stadyum yataklar yoğun talep aldı


Futbolseverler için tasarladıkları genç odaları ile yoğun ilgi gördüklerini söyleyen Taraftar Genç Odası firma ortağı İmdat Demirdaş, "3 ay önce piyasaya çıkardığımız ve tasarım patentini aldığımız bu ürün gamını Almanya, Irak, Fransa ve İngiltere’ye ihraç ettik. Fuarda da, Yunanistan Almanya, Libya ve Irak ile ihracat anlaşmaları yaptık. Bursaspor ile başlayıp 3 büyük takım ile devam eden serüvenimiz talep üzerine diğer futbol takımları ile devam edecek” diye konuştu.


İdeal Home, 500 bin dolarlık ihracat anlaşması yaptı


3 yıldır MODEF Expo’ya katıldıklarını söyleyen Ideal Home Satış ve Pazarlama Müdürü Haitham El-Nagar, fuarın önceki yıllara göre daha durgun olduğunu anlattı. El-Nagar, “Suudi Arabistan’dan üretim için İnegöl’de yatırım yaptık. Yatak odası takımı imal ediyoruz. Fuara iki yeni ürünle çıktık. Üretimin yüzde 80’i ihraç. Bu fuarda, Irak, Libya, Suudi Arabistan, Nijerya, Azerbaycan ve Kosova ile anlaşma yaptık. Bu çerçevede 7 konteynerlik ürünle 500 bin dolarlık anlaşma yaptık” dedi.


İberba, Hindistan ve Rusya pazarıyla ihracata %50'ye çıkaracak


İberba Yönetim Kurulu Başkanı Ertekin Uz, fuarda 3 yeni koleksiyonu sergilediklerini söyledi. Bu yıl üretimlerine koltuk grubunu da eklediklerinin bilgisini veren Uz, “Gamımıza modern ve avangarde konseptleri de ekledik. Bu yıl ihracatta yüzde 25 kayıp yaşadık. Bu yılki fuarlarla 2016’yı daha rahat geçireceğimizi düşünüyoruz. Hindistan ve Rusya pazarına giriş yaparak ihracat payımızı yüzde 20’den yüzde 50’ye çıkarmayı hedefl iyoruz” dedi.


Avrupa ihracatını güçlendirdi


Mobilya üretimini teknoloji ile birleştirerek koltukları akıllandırdıklarını söyleyen Lansse firma sahibi Tuncay Zeybek, “12 ülkeyle üretimin %50’sini ihraç ediyoruz. Ağırlıklı Avrupa'ya ürün gönderiyoruz. Fuarda, mevcut pazarlarımızda ihracatımızı güçlendirme fırsatı yakaladık. Ayrıca Bulgaristan’a distribütörlük verdik” diye konuştu.


Dünya 



Geri Dön