05 / 05 / 2024

Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi hizmete açıldı!

Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi hizmete açıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika turunun üçüncü ve son durağı Somali'de, Albayrak Grubu tarafından inşa edilen Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi'nin binasını açtı.



Türkiye'nin Somali Büyükelçiliği, "Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi" adı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Büyükelçilik binası, Albayrak Holding tarafından yeniden inşa edildi. Büyükelçilik külliyesinin açılışı, Erdoğan ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud tarafından yapıldı.İki cumhurbaşkanı daha sonra külliyede incelemelerde bulundu. Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Başbakanlık Müşaviri Hasan Albayrak ve işadamları katıldı. Yatırımlarından dolayı Albayrak Grubu'na teşekkür eden Erdoğan, Afrika açılımı kapsamında 54 ülkede yer almak istediklerini vurguladı. Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak ise konuşmasında, elçilik binası inşaatını taahhüt edilen süreden önce tamamladıklarına dikkat çekti.


"Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi "


Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Ben bugün çok mutluyum. 2011 yılında ilk geldiğim günden bu yana yaptığınız ilerlemeleri gördüğüm için çok mutluyum. Şu anda içinde bulunduğumuz Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi, Türkiye'nin yurt dışında bulunan 1 numaralı külliyedir. Gittiğimiz her yerde söylüyorum bize büyük bir yer lazım. Burada Türkiye'nin şanına yakışır bir yer yapalım."


"Kiracılık geleneğimizde yok"


Bizim geleneklerimizde kiracılık yok. Hele hele büyükelçilik kira gibi bir binada olduğu zaman onun tadı da olmuyor, oradaki hizmet de lezzetli olmuyor. Buralarda bizim kiracı olduğumuz bir büyükelçiliğimiz olmaması lazım. O yüzden satın almaya başladık. Farklı yerlerden muhbir anlayışı ile çalışan Büyükelçilik istemiyoruz. Hedef 54 Afrika ülkesinin 54'ünde de büyükelçilik binasını açmaktır. İnşallah bunu da başaracağız.


Cumhurbaşkanı Erdoğan Somali'de


Şehit polisin adı külliyede yaşayacak


Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi'nin bir örnek olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "Bugün burada cuma namazı hep birlikte kılındı. Bu da bir ilk ve inşallah bu da bereketiyle beraber gelecektir diye düşünüyorum. Tabii bu ziyaretimizde Kızılay Sağlık Meslek Yüksek Okulu da büyük ölçüde bitmiş vaziyette. İç tefrişi ve peyzaj çalışmaları bitmediği için bugün onu açamıyoruz. Şimdi onu da açarsak birileri der ki 'tamamlanmamış binayı gitti açtı.' Bu arada 2013 yılı Temmuz ayında şehit olan polisimiz Sinan Yılmaz'ın ismi de buradaki toplantı salonlarından birinde yaşamaya devam edecektir. Kızılay Sağlık Meslek Yüksek Okulu binası, eylül ayında 600 öğrenciyle eğitime başlayacak. Bir müjdeyi daha veriyorum; 400 dönüm arazi üzerinde hemen şurada askeri eğitim merkezini şu anda inşa ediyoruz. İnşallah onun açılışında da yine Mogadişu'da olmak en büyük arzumdur."


Albayrak Grubu'na özel teşekkür


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak'ın da yer aldığı açılış töreninde Albayrak Grubu'na özel olarak teşekkür etti. Erdoğan şöyle konuştu: "Buradaki yatırımlarından dolayı Albayrak Grubu'na da teşekkür ediyoruz."


"8 ay önce teslim ettik"


Açılışta bir konuşma yapan Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak şunlar söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanım, değerli Hanımefendi, Albayrak Şirketleri Grubu olarak 20 ay önce bu inşaata başladık. 8 ay önce teslim ettik. İnşallah Somali için hayırlı, uğurlu olur. Hepinizi, saygıyla, sevgiyle selamlıyorum"dedi.



Yeni Şafak



Bu haber Habertürk'te şöyle yer aldı:


Cumhurbaşkanı, eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet Somali’nin başkenti Mogadişu’ya indi. Erdoğan buradaki Türk büyükelçiliğinin açılışını yaptı



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Afrika ziyaretlerindeki son durağı, yeni büyükelçilik kompleksinin açılışının yapılacağı Somali oldu. Cumhurbaşkanı, eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyet Somali’nin başkenti Mogadişu’ya indiğinde, yenileme çalışmalarına rağmen epey mütevazı görünen havalimanında önceki duraklar Uganda ve Kenya’dan farklı bir atmosfer vardı. Heyetteki gazeteciler dahil herkes için onlarca zırhlı araç apronda bekliyordu. Üzerinde ağır makineli tüfekler bulunan kamyonetlerle çok sayıda yerel güvenlik görevlisi de dışarıda konuşlanmıştı. Ayrıca Mogadişu’da görevli Türk Özel Harekâtçılar, Akrep tipi araçlar eşliğinde kuş uçurtmuyordu. 


DUVARLARIN ARDI BAŞKA BİR DÜNYA 


Yol boyunca 90’lı yıllardan bu yana çatışmalar ya da terörist saldırılar nedeniyle hasar görmüş binalar göze çarpıyordu. Onlardan biri, 3 gün önce terör örgütü El Şebab’ın bombalı araç ve silahlı saldırıyla 2’si milletvekili 20 kadar insanı katlettiği Ambassador Oteli’ydi. Cumhurbaşkanlığı ekibinde önceki yıllarda bu otelde konaklayanlar bile vardı. Yollar yayalara da kapatılmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resimleriyle sevgi gösterisinde bulunan yüzlerce Mogadişulu ise besbelli önceden aranmıştı. Bir kaleyi andıran Türkiye’nin yeni büyükelçilik kompleksine varıldığında, yüksek duvarlarla çevrili iç içe 2 avlu arasında devasa çelik kapılardan geçildi; içerisi adeta başka bir dünyaydı.



Açılış öncesi Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar’ın mikrofon verdiği, kompleksi inşa eden Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, inşaata 20 ay önce başladıklarını 8 ay erken teslim ettiklerini dile getirdi. 



Ardından Cumhurbaşkanı Erdo- ğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Seyh Mahmud ile birlikte büyükelçilik kompleksinin açılışını yaptı ve şöyle konuştu: “Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği Külliyesi, dünyada 1 numara. Burası 80 dönüm. Dünyada bu kadar büyük alanı olan büyükelçiliğimiz yok.” 


TİKA Başkanı Serdar Çam da “Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan iken 2011’de buraya ilk geldiğinden beri TİKA, Kızılay, sivil toplum örgütleri ve devletimizin yardımlarının toplamı 1 milyar dolara ulaştı” dedi. 


Büyükelçilik külliyesi 7 bloktan oluşuyor. Ayrıca içinde helikopter pisti, cami, tenis kortu, halı saha ve akaryakıt istasyonu bulunuyor. Açılışta konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yeni “büyükelçilik külliyesi”nin 65 milyon dolara mal olduğunu söyledi, “Burayı PKK’lı teröristlere karşı kahramanca mücadele eden Özel Harekât timi koruyor” diyerek teşekkür etti. 


Kızılay da Mogadişu’da 600 öğrenci kapasiteli bir sağlık meslek yüksek okulu yapıyor. Eylülde hizmete girecek. Ayrıca Türkiye büyükelçiliğin yanında, Somali ordusu için subay, astsubay yetiştirecek, 400 dönümlük bir askeri eğitim merkezi inşa ediyor. Aslında Somali’nin bir ordusu olduğu söylenemez, ama muhtemelen bu sayede olacak.



Habertürk


Geri Dön