23 / 12 / 2024

MOL kadınların el emeğiyle mağazalar zinciri kuruyor

MOL kadınların el emeğiyle mağazalar zinciri kuruyor

'Ev kadınlarının elde ürettikleri ürünleri alacağım' diyen indirimli mağazalar zinciri MOL'un bu çağrısına bir haftada 41 bin kadın başvurdu. MOL, sadece ev yapımı ürünlerin satılacağı yeni bir mağazalar zinciri kuruyor



Türk kadının yıllarca kermeslerde sattığı el işi ürünler bundan böyle mağaza raflarında kendine yer bulacak. Ekonomik krizde ev ekonomisine ağırlık veren Türk kadını, indirimli hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri satan MOL mağazalar zincirinin projesiyle evlerini atölyelere çeviriyor. MOL mağazaları, Türkiye'de ilk defa ev kadınlarıyla birlikte organize perakendecilik yapacak. MOL, Türkiye'nin dört bir yanından on binlerce ev kadınının el işi göz nuru ürünlerini organize bir şekilde toplayıp Beylikdüzü'nde açacağı büyük bir mağazada satacak. Hem de barkoduyla ve etiketiyle... İkinci mağaza için de Almanlardan, `gelin burada açın' teklifi var.

Dünya markası olabilir
Bu işbirliğinde; kız çocuğunu okutmak isteyenlere de öncelik tanınacak, sipariş anlaşmaları önce onlarla yapılacak. Bir mağaza 400 ila 500 kadının el hünerlerine sahne olacak. Kadınların bu işten kazancı en az ayda bin lira, ürünün kalitesi ve miktarına göre de 6-7 bin liraya kadar çıkabilir. Türkiye'deki kadın dayanışma örgütleri de projeyi destekliyor. MOL İcra Kurulu Başkanı Oktay Özdemir, "Türkiye'de markalaşma belki de Türk ev kadınıyla olacak" dedi.

Radikal duyurmuştu
Kadınların ürünlerini MOL mağazalarında satacaklarını ilan ettikten sonra inanılmaz bir ilgiyle karşılaştıklarını belirten MOL İcra Kurulu Başkanı Oktay Özdemir bir haftada tam 41 bin kişinin başvuruda bulunduğunu yurdun hemen hemen her yerinden taleple karşılaştıklarını anlattı. Özdemir, ev kadınları konseptli organize perakendeciliğin doğuşunu şöyle anlattı:
"MOL Konya mağazasını açarken ev kadınlarına dönük çalışmalarımızın da olduğunu dile getirmiştik. Radikal'de de bu haber olmuştu. Bundan sonra ilk açılacak MOL'de ev kadınlarına özel konsept ayıracağımızı, evde el işi üreten tüm ev kadınlarından internet üzerinden bize başvurmalarını istemiştik. İnanın sadece bir haftada 41 bin başvuru geldi ve her geçen gün bu çığ gibi büyüyor. `Hanımların katma değer oluşturan her türlü el ürününü değerlendireceğiz' diye yola çıktık. Evlerde; el örgüsü dantel, perde, kazak, eldiven, boncuk işleri, çorap, atkı ne varsa açılacak her MOL mağazasında bulunacaktı. Projemiz buydu. Bence bu ev hanımları için çok iyi bir kazanç. Hatta İstanbul Yedikule'de 120 ev hanımıyla bu prototip çalışmayı yaptık. Şimdi onların aylık 1000-1500 liralık bir kazançları var. Şimdi durum farklı, talep dağları aşınca proje mecburen şekil değiştirdi."

Dumansız fabrikalar
"Bize gelen başvurular Türkiye'de tahmin edilemez bir potansiyeli ortaya çıkardı" diyen Oktay Özdemir şu bilgiyi verdi: "E-posta yağmuruna tutulduk. Herkes ürünlerinin fotoğraflarını çekip gönderiyor, inanılmaz çantalar, atkılar, hırkalar, takılar, kıyafetler var. Şu anda gelen ürünler bir mağazayı rahatlıkla doldurabilecek durumda. Biz böyle bir potansiyel olduğunu bilmiyorduk. Meğer bizim ne kadar çok dumansız fabrikamız varmış. İnanın fabrikalar kurmaya binalar yapmaya gerek yok. Yani yatırımlar yapılmış, dumansız fabrikalar her evde varmış zaten. Edirne'den Trabzon'a, Muğla'dan, Ankara'ya, Sivas'tan, Kırklareli'ne kadar aklınıza gelebilecek her ilden talep yağıyor. 20 bin çeşit farklı ürün geldi. Biz bunları seçip ilgilendiklerimizle anlaşmalar yapacağız. İleriki aşamada kadınlar arasında kümeleşmeler düşünüyoruz. Çünkü onlar içinde bir araya gelip yapmak isteyenler var."
"Belki de böyle dünya markası olmamız gerekiyormuş" diyen Özdemir, "Türkiye'den hiç dünya markası çıkmıyor. Bu projeyle dünya markası çıkarabiliriz. Bu özgün proje Türk kadınının emeğini gösteriyor" dedi.

Fiyatları çok uygun
Oktay Özdemir, kadınlarla yapılacak anlaşmalarla ilgili de şunları söyledi: "Malın sürekliliği için ürününü beğendiğimiz kadınlarla anlaşmalar imzalayacağız. Şu ana kadar verdikleri fiyatlar çok uygun. Biz hammadde tedariğinde de onlara yardımcı olacağız. Bunun için Beylikdüzü'nde ilk mağazamızı açmaya karar verdik. İsmi de MOL Ev Kadını olacak. Ev kadınlarının elinden çıkmayan hiçbir ürün satılmayacak." MOL Ev Kadını'yla çalışmak isteyen kadınlar için www.molstores.com adresinde gerekli bilgiler mevcut.

Almanya'dan teklif geldi
Almanya'da Gelsenkirchen'de JP Morgan'ın sahibi olduğu Forum Alışveriş Merkezi'nin de projeyle yakından ilgilendiğini belirten Özdemir, "Onlar bize el emeğinin dünyada müthiş bir trend olduğunu böyle bir mağaza fikrinin kendi AVM'lerinde olmasından büyük memnuniyet duyacaklarını belirtti. Bize 400-500 metrekarelik yer ayırdıklarını yeter ki bu mağaza açılsın istediklerini söylediler. Biz de bu teklife sıcak bakıyoruz. MOL Ev Kadını'nın ikincisini Almanya'da açacağız" diye konuştu.
Araştırmalarına göre dünyada hazır giyim ve konfeksiyon ağırlıklı yüzde 100 elle üretilmiş ürünlerin satıldığı organize bir mağaza olmadığını belirten Oktay Özdemir, "Tüm dünyada el işçiliği çok kıymetli. Zaten Almanlar da bu nedenle ilgi gösterdi. Biz, bu kadar çok talep olunca, müthiş sanatkârlarımızın olduğunu gördük. Gözlerimize inanamadık. Kadınlarımızın öz güvenine hayran kaldık. Bu sektörün geleceğine de, aile kurumuna da değer katacak bir şey" dedi.

Ayda 1000 lira garanti
Oktay Özdemir, bu işten kadınların ev ekonomisine katkılarının ötesinde iyi bir gelir sahibi olacaklarını da belirtiyor. En az ayda bin lira kazanılabileceğini söyleyen Özdemir, "Ürettiği malın kalitesine göre bu rakam ayda 6-7 bin liraya hatta daha da üstüne çıkabilir. Ciddi para kazanmak demek. Bir mağazada yani ortalama 400-500 metrekarelik bir alanda yaklaşık 20 bin ürün olduğunu düşünürsek aşağı yukarı 400-500 kadının el emeği bir mağazayı dolduracak. İkinci mağazayla bu rakam 1000 kadına çıkacak. Mağaza sayısı arttıkça kadın sayımız da artacak. Ayrıca bu konsept tutarsa 2010 yılı sununa kadar 108 MOL hedefimiz var, bunların yanına birer tane `MOL Ev Kadını' açmayı planlıyoruz. Kadın dayanışma örgütlerinden tebrik telefonları geliyor ve projeye nasıl katkıları olabileceğini soruyorlar, gönülden desteklediklerini belirtiyorlar" diye konuştu.

İğne oyası, dantel, kırkyama...
Ankara'dan Ebrar Hn: Merhaba ben ahşaptan ve polyesterden ev aksesuarları yapıyorum. Ayrıca abiye şallar, çeyizlik havlular, takılar, ayna, çerçeve, tepsi, şamdan, abajur, boncuktan salon takımı yapıyorum. Eğer ilgilenirseniz bana ulaşırsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

İzmir'den Fadime Hn: 14 senelik ev hanımıyım, evliyim. Çevremde isteyen kişilerin taleplerine göre, oya işi, kazak, patik, baş örtüsü oyası, atkı gibi örgü el işlerini yapıyorum. Kabul ederseniz, firmanızla bu alanda çalışmak istiyorum. Saygılarımla.

Bartın'dan Fadime Hn: Öncelikle ev hanımlarına yönelik bu çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederim. Yaptığımız ürünleri nereye ve nasıl göndereceğimiz konusunda bilgi almak istiyorum, teşekkür ederim.

Trabzon'dan Fatma Hn: Her türlü örgüyü çok güzel yapabilen bir ev hanımıyım. Sizden iş istiyorum, ayrıca burada birlikte çalışabileceğimiz bir grup da kurabilirim. Fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim.

Balıkesir'den Fuat Bey: Ev kadınlarının ürettiği ürünleri pazarlamalarıyla ilgili yaptığınız çalışma konusunda eşim için detaylı bilgi almak istiyorum. Çalışmaya nasıl katılabileceğimiz ve ürün fiyatları hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Bursa'dan Gönenç Hn: Merhaba, gazetede Mol Mağazaları İcra Kurulu Başkanı Sayın Oktay Özdemir'in el yapımı ürünler konusunda ev hanımlarının internet üzerinden başvurmaları talebini okudum. Ben de hediyelik lavanta keseleri, peçetelikler, bebek odası tekstil aksesuvarları yapıyorum. Bu konuda detaylı bilgi edinmek ve ürünlerimi değerlendirmek istiyorum. Talep halinde ürün fotoğraflarimi ya da gerekirse numune de gönderebilirim. İlgilenmenizi rica eder, saygılar sunarım.

İstanbul'dan Gül Sevim Hn: Evde yapılacak el işleri, gelinlik, örgü, dantel ve diğer el işleri konusunda çalışmak istiyorum. Tekstil emeklisiyim. İhtiyacınıza uygun el işlerinizi sizlere en iyi şekilde, memnun kalacağınız çalışma tempom ve maddi beklentimle sizlere sunacağım. Memnun kalacağınızdan eminim. Elde kalan kumaşlar ve ürünlerden isteğe uygun en güzel modelleri çıkartabileceğimi düşünüyorum. Şimdiden teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı sunarım.

Edirne'den Gülden Hn: Öncelikle ev hanımlarına da çalışma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Her türlü el işini hızlı bir şekilde yapabiliyorum. Bana da fırsat verirseniz çalışmanıza değişik modellerde katkıda bulunmak istiyorum. Ayrıntılı konuşabilmek için bana ulaşabilir misiniz? Saygılar.

Karaman'dan Hatice Hn: 1957 Karaman doğumlu bir ev hanımıyım. 1975 yılından beri çeşitli el işleri (iğne oyası, dantel, kırkyama, piko, yorgan, nevresim, kazak, eldiven...) yapıp Karaman'da ve gelen taleplere göre yurtdışına elden  satıyorum. Bu konuda Karaman'da tanınmış biriyim. Uygun görüldüğü taktirde firmanızla çalışmak istiyorum. Teşekkür ederim.
Çağrı Bilgin/Radikal


Geri Dön