29 / 04 / 2024

Monet'in tablosu bahçe oldu!

 Monet'in tablosu bahçe oldu!

New York'ta Claude Monet'in nilüferler tablosundan esinlenerek yapılan kopya bahçesini iki ayda 100 bin kişi gezdi



Fransız ressam Claude Oscar Monet'nin "Nilüferler" tablosunun kopyası olarak tasarlanan bahçe New York Bronx bölgesinde yer alıyor. Bahçe, güller ve hezaren çiçekleri ile kaplı ortasında nilüferlerle bezenmiş göletin üzerinde bir köprü var. Ziyaretçiler bu köprüden geçerken kendilerini tablonun içerisindeymiş gibi hissedebiliyor. 


86 yaşındayken akciğer kanserinden hayatını kaybeden Monet'nin 1906'da Giverny'deki bahçesinde yaptığı tablonun, kopyası otoritelerden de tam not alıyor. 


Sanatçının 1900'lerin başında nilüfer serisinin en başarılı örneklerinden biri olarak kabul edilen tablosunun canlısını sergileme fikrini ortaya atan Paul Tucker şu açıklamalarda bulundu:


Ziyaretçilerimiz, Monet'nin nilüfer izlenimlerini canlı canlı hissediyor. Onun tablosunda kullandığı çiçeklerin aynılarını sergiliyoruz. Doğal sirkülasyonundaki canlı çiçekler her gün değişiyor. Biz de onların Monet tablosundaki gibi kalmaları için her gün büyük uğraş veriyoruz. Yaklaşık 150 farklı türden bahsedebiliriz. Japon akağaçları ile salkım söğütlerini, tablodakilerle aynı renk tonlarında olması için çok uzun uğraşlar sonunda seçebildik.


New York Botanical Garden'daki sergi 21 Ekim'e kadar açık kalacak. Ziyaretçiler bahçede, Monet'nin 1906'da yaptığı "Nilüferler" tablosunun canlandırmasının yanı sıra, sanatçının resimlerinde sıkça kullandığı birbirinden farklı özel çiçekleri de görme şansına sahip.


Sabah



Geri Dön