27 / 04 / 2024

Moody's, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yükseltti!

Moody's, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yükseltti!

Moody's, Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 4,2'ye ve gelecek yıl için yüzde 2'den yüzde 3'e yükseltti.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisi için 2023 yılı büyüme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 4,2'ye yükseltti. 2024 yılı için ise büyüme tahmini yüzde 2'den yüzde 3'e çıkarıldı.

Moody's, Küresel Makro Görünüm 2023-24 raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiğini bildirdi.

Moody's, mayıs ayında yayımladığı tahminlerinde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 2 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, 2023 yılının ilk yarısında ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Brezilya, Meksika, Hindistan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede ekonomik faaliyetin beklentileri aştığı aktarıldı.

 Moody s, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yükseltti!

ENFLASYON TAHMİNİ DE YÜKSELTİLDİ!

Enflasyon tahminlerine de yer verilen raporda, Türkiye'de yıl sonu enflasyonun bu yıl yüzde 51,2 ve gelecek yıl yüzde 48,7 olmasının beklendiği kaydedildi.

SIKI FİNANSAL KOŞULLAR KÜRESEL BÜYÜMEYİ BASKILAYACAK!

Raporda, sıkı finansal koşulların bu yıl küresel ekonomik büyümeyi baskılamaya devam edeceği ve büyümeyi 2024 yılında trendin altında tutacağı belirtildi.

G20 ekonomilerinin geçen yıl yüzde 2,7 büyüdüğü anımsatılan raporda, bu ekonomilerde büyümenin yavaşlayarak bu yıl yüzde 2,5 ve gelecek yıl yüzde 2,1 olmasının beklendiği aktarıldı.

 Moody s, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yükseltti!

ÇİN EKONOMİSİ İÇİN BÜYÜME BEKLENTİSİ DÜŞÜRÜLDÜ!

Çin ekonomisinin önemli büyüme zorluklarıyla karşı karşıya olduğuna işaret edilen raporda, ülke ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 5 olarak korunurken, 2024 yılı için yüzde 4,5'ten yüzde 4'e düşürüldü.

ABD'DE RESESYON RİSKİ AZALDI!

ABD'de ise resesyon riskinin azaldığı belirtilen raporda, ancak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hedefine düşmesi için trendin altında üretim gerektiği aktarıldı.

Raporda, ABD ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 1,1'den yüzde 1,9'a ve gelecek yıl için yüzde 0,9'dan yüzde 1'e yükseltildi.

 Moody s, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yükseltti!

ENFLASYONUN DÜŞMESİ BEKLENİYOR!

Enflasyonun beklendiği gibi düştüğü ve gelecek yıl da düşmeye devam edeceği belirtilen raporda, ancak risklerin sürdüğü aktarıldı. Raporda, büyük merkez bankalarının 2024 yılına kadar kısıtlayıcı politika duruşlarını sürdüreceği belirtildi.

FLAŞ AÇIKLAMA!

Moody's'in Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yükseltmesi, yılın ilk yarısında ekonomik aktivitede yaşanan olumlu gelişmelere bağlanıyor.

Raporda, turizm gelirlerinin artması, ihracattaki toparlanma ve iç talebin güçlü seyri gibi faktörlerin ekonomik büyümeyi desteklediği ifade ediliyor.

Ancak raporda, enflasyondaki yüksek seviyenin ve sıkılaşan finansal koşulların büyümeyi sınırlayabileceğine de dikkat çekiliyor.

 Moody s, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yükseltti!

EKONOMİSTLER YORUMLADI!

Moody's'in Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini yükseltmesi, ekonomistler tarafından olumlu karşılandı.

Ekonomistler, yılın ilk yarısında yaşanan olumlu gelişmelerin büyümeyi desteklediğini ancak enflasyondaki yüksek seviyenin ve sıkılaşan finansal koşulların büyümeyi sınırlayabileceğine dikkat çektiler.

Ekonomist Murat Aksoy, Moody's'in tahminini "yılın ilk yarısında yaşanan olumlu gelişmelerin yansıması" olarak yorumladı.

Aksoy, "Ancak enflasyondaki yüksek seviye ve sıkılaşan finansal koşullar büyümeyi sınırlayabilir" dedi.

Ekonomist Mehmet Ali Yalçın, Moody's'in tahminini "yılın ilk yarısında yaşanan büyümenin güçlü seyrini yansıtıyor" olarak değerlendirdi.

Yalçın, "Ancak enflasyondaki yüksek seviye ve sıkılaşan finansal koşulların büyümeyi sınırlayacağından endişeliyim" dedi.

İş Bankası'ndan 1.000 dolar müjdesi!
KKM'den çıkışlar Türkiye ekonomisini tehdit ediyor! Dolarda kıyamet kopacak!
Ankara'da 250 bin öğrenciye 500 TL kırtasiye desteği!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön