26 / 11 / 2024

Moody's, Türkiye'nin notunu güncellemediğini bildirdi!

Moody's, Türkiye'nin notunu güncellemediğini bildirdi!

Moody’s yayımlanması geciken Türkiye değerlendirmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. Türkiye'nin kredi notu ile ilgili bir güncelleme yapılmadığı belirtildi. Zeybekci,yaptığı açıklamada, negatif değerlendirmenin not indirimi anlamına gelmediğine işaret etti




Konuyla ilgili Moody's'ten yapılan açıklamada "Moody's bu açıklamayı 8 Ağustos 2014 tarihli faaliyet takvimine istinaden yapmaktadır. Açıklama piyasalar için bilgi sağlamak amacındadır ve resmi bir kredi notu açıklaması değildir. Moody's tarafından bildirilen açıklama takvimi, kredi notlarının açıklanabileceği üç tarih belirler ve potansiyel hareketlere ilişkin bir göstergedir" denildi.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Moody’s’ten negatif değerlendirme beklediğini açıklamasının ardından, piyasalarda not indirimi endişesi baş gösterdi. Zeybekci, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, negatif değerlendirmenin not indirimi anlamına gelmediğine işaret etti.


 AK Parti Milletvekili salih kapusuz’un ''Not düşürmeye yönelik girişimler var'' demesi de beklentilerin eksiye dönmesinde etkili oldu.


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Hazine'ye Moody's'ten negatif bir karar geleceğiyle ilgili herhangi bir işaretin gelmediğini söyledi.


GÖRÜNÜMÜ DÜŞÜRMÜŞTÜ

Moody’s, 11 Nisan’da Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirdi.

Karara gerekçe olarak, Türkiye’nin dış finansman pozisyonu üzerindeki baskının artmasını ve zayıflayan büyüme beklentilerini gösterdi. Kuruluş ayrıca Türkiye’nin baa3 olan kredi notunu teyit etti.


4 HAZİRAN'DA BANKALARIN NOTU DÜŞTÜ

Moody's 4 Haziran’daysa 11 Türk bankasının kredi notunu düşürdü, yabancı para notunu ise teyit etti. Açıklama olarak, bazı bankaların tek başına ayakta kalma kredi güçleri üzerindeki baskıların ve sistemsel destek seviyesinin yeniden değerlendirilmesinin etkili olduğunu bildirdi.


30 HAZİRAN Irak UYARISI

Kuruluş, Haziran sonunda ise Irak’ta IŞİD militanları ve ırak ordusu arasında yaşanan çatışmaların Türkiye’nin notu için negatif olduğu uyarısını yaptı. Açıklamada, Irak krizinin Türkiye’nin cari işlemler açığı üzerinde baskı yarattığını, ekonomik büyümeyi baltaladığını ve enflasyonist baskıları artırdığını vurguladı.


YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYEDE TUTUYOR

Moody's, 16 Mayıs 2013’te Türkiye’nin kredi notunu kademe yükseltti ve "yatırım yapılabilir" ülkeler kategorisine çıkardı.


PİYASALAR DALGALANDI

Hafta boyunca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in not kararını bekleyen piyasalar, dün kararın borsanın kapanışına kalmasıyla gün içinde oldukça dalgalı hareket etti.


Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu Sabah saatleri yerine akşam saatlerinde açıklayacağı haberi 'not düşecek beklentisi'ni artırırken, Rusya-Ukrayna gerginliği ve ABD'nin Irak'a hava saldırısı düzenlemesiyle jeopolitik kaygıların artması piyasaların güne alt-üst olarak başlamasına neden oldu. 


Dolar 2.19'a yaklaştı

Dolar, yaklaşık 5 ayın en yüksek seviyesi olan 2.19 TL'ye yaklaştı, gösterge tahvilin faizi yüzde 9.35'e çıktı. BIST, 77.996 puanla son bir ayın en düşük seviyesinden açıldı. Ancak, öğleden sonra Rusya ile Ukrayna arasında gerginliğin azalacağına yönelik açıklamalar ve Moody's'ten gelecek açıklama yerini 'not düşmeyecek'e bırakırken, piyasaların yönü pozitif oldu. Öte yandan, pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında siyasi tablonun netleşeceğine ilişkin beklentiler de piyasaların toparlanmasını sağladı. BIST yönünü yukarı çevirdi. Endeks haftayı yüzde 0.45 primle 79.199 puandan tamamladı. 2.15 TL seviyesinde bulunan dolar, Londra işlemlerine 2.14 TL’ye gevşedi


Milliyet


Geri Dön