28 / 04 / 2024

Morgan Stanley Fed’le ilgili faiz tahminini güncelledi!

Morgan Stanley Fed’le ilgili faiz tahminini güncelledi!

Morgan Stanley Kıdemli ABD Ekonomisti Ellen Zentner, Fed’den artık faiz artışı beklemediğini ifade ederek, “Fed’in artık enflasyonla mücadelede işinin bittiğini düşünüyorum” dedi.



ABD Merkez Bankası Fed’in son toplantısında faizle ilgili adım atmaması ile birlikte geleceğe yönelik tahminlerde güncellemeler yapılmaya başlandı. Bunlardan biri de Morgan Stanley’den geldi.

Kuruluşun kıdemli ekonomisti Zentner Fed’den gelecek toplantıda faiz artışı beklemediğini belirtti. Zentner katıldığı bir podcast yayınında Fed’in enflasyonla mücadele için faiz artışları yapması ile ilgili olarak, “Fed’in artık burada işinin bittiğine dair düşüncelerim var. Ancak yine de kapıyı açık bıraktılar” ifadesini kullandı.

Bloomberght.com’un haberine göre Zentner enflasyonun iniş trendinde olduğunu, bu nedenle bankanın gelecek yıl faiz indirimine kadar herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini belirtti. Zentner “Kısa vadede Cumhuriyetçiler tarafından hükümetin kapanma ihtimali, politika yapıcıları karar vermeleri konusunda gerekli ekonomik verilerden mahrum edebilir. Bu da Kasım toplantısında yetkililerin beklemede kalma tezini güçlendirebilir” diye konuştu.

Fed geçen haftaki toplantıda beklentiler dahilinde politika faizini sabit bırakırken, Fed yetkililerinin çoğu bu yıl için bir faiz artışı yapılacağı yönünde sinyal vermişti.

Morgan Stanley Fed’le ilgili faiz tahminini güncelledi!

ECB’DEN ENFLASYONDA 2024 SİNYALİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Philip Lane, enflasyon konusunda endişelerin gelecek yıl da süreceği şeklinde yorum yaptı.

Avrupa Merkez Bankası Başekonomisti Lane, enflasyonun yüzde 2’lik hedefe yönelmesi konusunda gelecek yılın kritik verilerini bekleyip görmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Yahoo Finance’e konuşan Lane ücret pazarlıklarının 2024’ün başında başlayacağını, bu nedenle ECB’nin analizinin önemli bir parçasının henüz belirsizliğini koruduğunu ifade etti. Lane “Bu sonbaharda çok şey göreceğiz, ama her şeyi değil. Enflasyonun belirlenen hedefe dönüp dönmeyeceği konusunda önümüzdeki yıl açıklanacak verileri de görmemiz lazım” ifadesini kullandı.

ECB geçen hafta mevduat faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4’e çıkarmıştı. Banka böylece 10. kez üst üste faiz artırımı yaptı. Bazı ekonomistler ECB’nin gelecek yılın Haziran ayından itibaren faiz indirimlerine başlamasını beklerken bankanın daha uzun süre faizleri bu şekilde tutacağına dair beklentiler de var.

Lane ECB’nin bir faiz artırımına daha açık olduğunu belirterek, “Gelecek veriler daha fazla artışa ihtiyaç olduğunu gösterirse elbette daha fazlasını yaparız” dedi.


 


 


Geri Dön