03 / 05 / 2024

Morgan Stanley'den yeni TCMB faiz tahmini

Morgan Stanley'den yeni TCMB faiz tahmini

Morgan Stanley ekonomistleri TCMB'nin faizleri Ağustos ve Eylül aylarında toplam 250 baz puan artırarak politika faizini yüzde 20'ye çıkaracağı tahminininde bulundu. Ayrıca banka faizlerin daha yüksek seviyeleri çıkması gerektiğini savundu. İşte detaylar...




Morgan Stanley ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri Ağustos ve Eylül aylarında toplamda 250 baz puan artırarak politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasının muhtemel olduğunu belirtti. Aralarında Alina Slyusarchuk'un da bulunduğu ekonomistler, faizlerin daha yüksek seviyelere çıkmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Morgan Stanley raporunda, TCMB'nin revize edilmiş enflasyon görünümü göz önüne alındığında, para politikasının kısmi normalleşme ve alternatif araçlara bağımlılığın devam ettiği yönündeki görüşlerini teyit ettiği ifade edildi. Ekonomistler, faiz artışının daha uzun süre derinden negatif bir reel politika faizi anlamına geleceğini ve mevduat ve kredi faizlerinin daha yüksek seviyelere çıkması gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Erkan'ın ilk enflasyon raporu sunumunun etkileri

Bu tahminler, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın ilk enflasyon raporu sunumundan sonra yapıldı. Erkan, enflasyon raporunda, yıl sonu enflasyon tahminlerinde kesin bir yukarı yönlü revizyona gidildiğini açıklamış ve politika faizinin 2023 yılsonunda yüzde 58'e çıkarıldığını belirtmişti. Erkan, faiz artışında kademeli sürecin önemine vurgu yaparak, bu sürecin ekonomide piyasa dinamiklerine zarar vermeden gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini ifade etmişti.

Ayrıca, Hafize Gaye Erkan'ın mevduat faizlerinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede olmasının önemini vurguladığı ve Türk Lirası tasarruf araçlarını çeşitlendirecek stratejilere odaklanacaklarını duyurduğu da raporda belirtilen önemli detaylardandı.

Perşembe günü yayımlanan enflasyon raporunda enflasyon dinamikleriyle ilgili detaylı analizlere yer verilmiş, döviz kuru sepetindeki yüzde 10’luk bir değer artışının tüketici fiyatlarına maliyet kaynaklı etkisinin ise bir yıllık bir süre zarfında 2,5 puan civarında olduğu kaydedilirken, geçişkenliği artıran etkenler arasında yüksek dolarizasyon, yüksek cari açık, yüksek yabancı para borçluluğu ve yüksek risk primi yer almıştı.

Morgan Stanley ekonomistlerinin TCMB'nin faiz politikasına ilişkin bu görüşleri, Türk ekonomisinin yakın dönemdeki finansal ve enflasyonist zorluklarının hala devam ettiğini ve politika yapıcıların önemli kararlar almak zorunda kaldığını gösteriyor. Faiz politikasındaki bu olası değişimler, ekonominin gelecekteki seyrini etkileme potansiyeline sahip olacaktır.

Son Dakika! Türkiye'de 2023 yılında prim borçları ödeme süresi uzatıldı: Borçlara erteleme ve kolaylık sağlandı

İstanbul'da yeni dönem: Artık minibüslerde de geçerli olacak

Starbucks kahve fiyatlarına iki ayda ikinci kez zam geldi: İşte yeni fiyatlar


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön