02 / 05 / 2024

Morgan Stanley Merkez Bankası faiz tahminini güncelledi!

Morgan Stanley Merkez Bankası faiz tahminini güncelledi!

Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB’nin 26 Ekim'deki toplantısında 500 baz puanlık bir artış yaparak faiz oranını yüzde 35'e çıkarmasını beklediklerini açıkladı.



İç piyasada gözler perşembe günü Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararına çevrilirken ABD’nin uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley faiz beklentisinde revizyon yaptı. Banka ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk yayımladıkları notta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), enflasyondaki yukarı yönlü riskler nedeniyle 26 Ekim'deki toplantısında 500 baz puanlık bir faiz artışı yapmasını beklediklerini açıkladılar.

Enflasyonun muhtemelen Ekim ayı sonuna kadar daha da yavaşlayacağı vurgulanan notta, “Ancak manşet enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 67,1'e yükseleceğini ve Mayıs 2024'te yüzde 73,4 ile zirveye ulaşmasını bekliyoruz” ifadesi kullanıldı.

Bu arada yayımlanan notta bankanın hem tahminlerinin hem de anket bazlı enflasyon beklentilerinin, TCMB’nin enflasyonla mücadele hedefinin üzerinde yer aldığına dikkat çekilerek, kredibilitenin desteklenmesi için faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Cari işlemler dengesinin ise Eylül ve Ekim aylarında fazla vererek yıl genelinde açığın 44 milyar dolar ile sınırlı kalmasının beklendiği ifade edildi.

Bloomberght.com’un haberine göre Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB’nin sıkılaşma adımlarının değerlendirildiği söz konusu notta şu ifadelere yer verdi: “TCMB, enflasyon beklentilerini yönlendirmek ve dolar çıkışlarını desteklemek için faiz oranlarında ve makro ihtiyati araçlarda daha fazla sıkılaştırma adımları atması yönündeki sinyalini muhtemelen tekrar edecektir. Son rakamlar yurt içi talepte bazı ılımlılaşma işaretleri gösteriyor ancak Ağustos PPK'sından bu yana yapılan faiz artışlarının etkisi henüz piyasalarda tam olarak görülmedi.”

Morgan Stanley Merkez Bankası faiz tahminini güncelledi!

EYLÜL’DE 500 BAZ PUAN ARTMIŞTI

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu eylül ayındaki toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 5 puan artırarak yüzde 25’ten yüzde 30 düzeyine yükseltilmesine karar vermişti. Ekonomistler eylül ayı için 500 baz puan artış beklentisi içerisindeydi ve banka bu beklentiye de cevap vermiş oldu. Yapılan anket sonuçlarına göre, 250 ila 600 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31,00, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında yer almıştı.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön