03 / 05 / 2024

Morgan Stanley'e göre politika faizi yüzde 40 olacak!

Morgan Stanley'e göre politika faizi yüzde 40 olacak!

Türkiye'de hükümet yetkilileri ve farklı kesimlerle temaslarda bulunan Morgan Stanley ekonomistleri geleneksel politikalara dönüşün beklentileri iyileştirdiğini, ancak bazı zorlukların devam ettiğini belirtti.



Türkiye'de makro çerçevede önceki döneme göre farklı politikalar uygulanırken, yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgili değerlendirmeleri de sürüyor.

İstanbul ve Ankara'da hükümet yetkilileri, bankacılar ve ekonomistlerle bir araya gelen Morgan Stanley ekonomistleri yeni ekonomi yönetiminin geleneksel politikaya geçmesiyle birlikte beklentilerin olumlu hale geldiğini ancak zorlukların devam ettiğini ifade etti.

Aralarında Hande Küçük'ün de olduğu ekonomistler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaşma politikasına devam edeceği beklentisine de dikkat çekti. Analizde politika normalleşmesinin biraz daha zaman alacağı belirtildi.

Ekonomistler temaslar sonrası, yeni ekonomi yönetimi ekibinin daha geleneksel politikalara yönelmesinin ardında geniş tabanlı bir desteğin olduğu izlenimini edindiklerini ifade etti.

DÖVİZ TALEBİ AZALDI

Seçim sonrasındaki politikaların ilk sonuçları olarak resmi rezervlerde kayda değer bir toparlanma yaşandığı, kredi spreadlerinde önemli bir sıkılaşma ve bankaların ve şirketlerin dış finansmana erişmesinde iyileşme olduğunu belirtildi. Ekonomistler, TL mevduat ve kredi faizlerindeki önemli yükseliş ve kredi büyümesindeki keskin yavaşlama ile birlikte, bireylerin dövize olan talebinin azaldığına ve iç talebin çok güçlü düzeylerden ılımlılaşma işaretleri göstererek Türkiye'yi makroekonomik istikrar yolunda ilerlettiğine dikkat çekti.

Ekonomistler ayrıca, yüksek ve kalıcı enflasyon, geniş dış finansman ihtiyacı ve kur korumalı mevduatla birlikte geleneksel olmayan araçlarla ilgili zorlukların sürdüğünü vurguladı.

Morgan Stanley e göre politika faizi yüzde 40 olacak!

Türkiye'de bu zorlukların sıkılaşma adımlarının devam etmesini zorunlu hale getirdiğine dikkat çeken Morgan Stanley ekonomistleri TCMB'nin dezenflasyonun öngörülen patikada kalması konusunda kararlılık göstermesi nedeniyle politika faizini bu ay 500 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 35 düzeyine çıkarmasını beklediklerini ifade etti.

2024’DE SIKILAŞMA ARTACAK

Raporda ayrıca şu değerlendirmelere yer verildi: “Yüksek enflasyon eğilimi ve düzenlemelere olan bağımlılığı azaltmak için uygulanacak politikalar dikkate alındığında, faizin kasım ayında 250 baz puanlık bir artışla yüzde 37,5'e yükseltilmesini öngörüyoruz. Mart ayındaki yerel seçimler sıkılaştırma sürecini yavaşlatıp, enflasyonda yukarı yönlü riskler görülebilir. Ancak Mart ayından sonra daha fazla sıkılaştırma yapılacağını düşünüyoruz ve nihai faiz oranını 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 40 olarak öngörüyoruz."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön