02 / 05 / 2024

Mortgage alırken yapılan hatalar nelerdir

Mortgage alırken yapılan hatalar nelerdir

Türkiye mortgage sistemini çok sevdi. 2010 yılında 61 milyar TL konut kredişi kullandık. 2011 yılı için piyasaları konut kredisi beklentisi 85 milyar TL civarında. Önümüzdeki yıllarda ise konut kredisine olan ilgili katlanarak daha da artacak  



 
Türkiye mortgage sistemini çok sevdi. 2010 yılında 61 milyar TL konut kredişi kullandık. 2011 yılı için piyasaları konut kredisi beklentisi 85 milyar TL civarında. Önümüzdeki yıllarda ise konut kredisine olan ilgili katlanarak daha da artacak. Mortgage kullanarak ev sahibi olmak isteyen okurlarımız için 'Mortgage Alırken Yapılan En i Büyük Hatalar' ile ilgili   bir rehber hazırladık, işte   mortgage yolunda düştüğümüz hatalar:

Önyargılı olmak Özellikle,
Amerika'da yaşanmış olan Küresel Finansman Krizi Mortgage Demirler   yönelik tüm algılan değiştirmiştir. Mortgageın anlatıldığı kadar faydalı bir sistem olmadığı, aslında gayrimenkul sektöründe büyük bir balon yarattığı sık sık konuşulmuştur.
Tarihçesine bakılırsa Mortgage, 1800'lerin sonundan itibaren etkin bir şekilde kullanılan ve milyonlarca kişiye mülk alımında imkan sağlayan bir araç. Krediler arasında 'iyi kredi' olarak bilinen ve yatırımcının yeterli miktarda nakidi olmadığı durumlarda mülk sahibi olmasını sağlayan en uygun kredilendirme biçimidir. Yabana menşeli Finansman şirketlerinin müşteri portföyünü genişletme girişimleri, gerekenin ötesinde esnek ürünlerin yatırımcıya sunulması ile sonuçlanmış ve bu da sisteme zarar vermiştir.
Ancak Amerika'da yapılmış olan müdaheleler, etkinliği artmış kontrol mekanizmalan bu sistemi hakettiği noktaya getirmektedir.
Bu piyasalann Türkiyede daha sığ ve dolayısıyla kontrolünün daha mümkün olması, yaşanmış bir kriz tecrübesinin bulunmuş olması ve Türk Bankacılığının güçlü işleyişi ile bu sistem Ülkemizde hızlı bir yükseliş çizgisine girmiştir. Aynca, Türk halkının gayrimenkule olan büyük ilgisi, borcumuza olan bağlılığımız, genç nüfusun hızla artması, kentsel dönüşüm projeleri ve inşaat sektörünün de yükselişe geçmesi bu gelişime katkıda bulunmaktadır. Sonuç olarak, sistemi iyi anlayarak, faydası tartışılmaz bu sistem sayesinde zamanı öne alarak ev sahibi olabilirsiniz.
 
Kendi durumunu iyi etüt etmmek
Genelde yatırımcı kredi kredibilitesini iyice araştırmadan yada anlamadan mortgage kredisi için araştırma yapar hatta başvurur. Bunun tek yolu danışmış olduğunuz profesyonel bir uzmandan doğru yorumlan alarak durumunuzu gerektiği gibi anlamaktır. Daha sonrasında yapacağınız başvurular daha biliçli ve ihtiyaca yönelik olacaktır.
Ama arkadaşım çok iyi şartlarda kredi aldı, ben niye alamıyorum
Öncelikle şunu çok iyi anlamak gerekir. Hiçbir kredi çalışması diğer bir kişininkine benzemez. Mortgage kredisini şekillendiren birçok değişken vardır.

Almak istediğiniz mülkün değeri, konumu ve özelliği, danıştığınız banka hatta şube, geliriniz, kredi skorunuz, bulunduğunuz risk kategorisi, belgeleyebildiğiniz dokümanlar, işiniz, geliriniz vs. Tüm bu değişkenler göz önüne alındığında size yönelik düşündüğü ¬nüzden çok farklı bir ürünün gerçekten ihtiyacınız olduğunu göreceksiniz.
Tabii bu konuda söyleyeceklerimiz bunlarla sınırlı değil. Dilerseniz konuya gelecek ayki yazımızda devam edelim...Gelecek ay görüşmek dileğiyle...
Bugün/Bugün İnşaat Dekorasyon/S. Alp Demirler
 


Geri Dön