08 / 07 / 2024

Motorinde 7 yılın zirvesi! Duyan kulaklarına inanamadı!

Motorinde 7 yılın zirvesi! Duyan kulaklarına inanamadı!

​​​​​​​Motorin fiyatları yurt içinde 2022’de 30 liraya kadar yükseldi. Mazot fiyatı uzun bir süredir 20 lira bandında neredeyse sabit kalırken Rusya tarafından yeni bir haber geldi. Rusya’dan Türkiye'ye yapılan motorin ihracatı yedi senenin en yüksek seviyesine çıkarak rekor kırdı.



Türkiye'ye yaptırımlar gereği Avrupa ülkelerinin alamadığı Rus motorini akıyor. Bloomberg'in Vortexa verilerinden yaptığı derlemeye göre Türkiye 2023 yılının mart ayında Rusya'dan tam 10 milyon varil motorin ithal etti. Bu nedenle Rusya'dan yapılan motorin ithalatı yaklaşık son yedi senenin en yüksek seviyesine yükseldi.

Motorinde 7 yılın zirvesi! Duyan kulaklarına inanamadı!

Türkiye, Rusya'dan motorini Batı Akdeniz motorin fiyatına nazaran yaklaşık 20 dolar daha ucuza alıyor. Yurt içi piyasalarda perakende fiyatlar Batı Akdeniz fiyatlamaları dikkate alınarak yapılıyor.

Türkiye'ye yönelik motorin sevkiyatında artış yaşanmasında Avrupa Birliği'nin 2023 yılının şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine ilişkin yaptırımları genişletmesi etkili oldu. Bu durumun etkisi ile birlikte Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı mart ayında, şubat ayına göre yüzde 50 oranında artış yaşadı ve bu nedenle Rusya'dan günlük motorin ithalatı 300 bin varili aştı.

İşte konuya ilişkin tüm merak edilen ayrıntılar...


Geri Dön