03 / 05 / 2024

Motorinde büyük kriz kapıda! Stok yapmaya başladılar, vanalar kısılırsa olacaklar korkunç

Motorinde büyük kriz kapıda! Stok yapmaya başladılar, vanalar kısılırsa olacaklar korkunç

Türkiye'nin motorin ihtiyacının büyük bir bölümünü karşıladığı Rusya, yaptırımlar nedeniyle zorda. OilX Kıdemli Analisti Neil Crosby, Rusya'nın ilerleyen aylarda üretiminin daha da düşeceğini söylüyor.



TEDARİKTE SORUNLAR KAPIDA

Rusya'nın ham petrol üretimindeki düşüş ve petrol ürünleri ihracatının da azalması, küresel ekonomi için en önemli göstergelerden olan dizelde potansiyel tedarik kısıtının zeminini hazırlayabileceği öngörülüyor.

Londra merkezli petrol veri şirketi OilX Kıdemli Analisti Neil Crosby, AA'ya yaptığı açıklamada, dizel talebinin özellikle ABD, OECD, Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde arttığını fakat rafinerilerin bu talebi karşılamakta güçlük çektiğini söyledi.

"BİR KAÇ HAFTA İÇİNDE BELLİ OLACAK"

Bu durumun savaş öncesinde başladığını aktaran Crosby, şunları kaydetti: "Savaş sonrasında dizel tedarikinde büyük bir kısıt yaşanma ihtimali arttı ama buna sadece dizel tarafından değil ham petrol tedariki açısından da bakmak lazım. Rusya'nın günlük 4,5-5 milyon varil ham petrol, 3 milyon varile yakın da petrol ürünleri ihracatı mevcut. Resmi olarak ABD, Birleşik Krallık ve bazı küçük ülkeler haricinde Rus petrolüne ambargo yok. Birçok şirket itibar riskini de göz önünde bulundurarak Rus petrolü almayı bırakıyor. Bu yüzden, şu anda piyasa mevcut durumun gerçek etkisini henüz bilmiyor. Rusya'nın ihracatının ne kadar düşeceğini ve bunun asıl etkisini birkaç hafta içinde göreceğiz."

Crosby, günlük olarak petrol verilerini takip ettiklerini ve mart sonunda Rusya'nın petrol ihracatının ufak bir miktar düşüş gösterdiğini kaydetti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön