28 / 04 / 2024

MTA Türkiye Diri Fay Haritası'nı güncelledi! Türkiye beşik gibi sallanacak!

MTA Türkiye Diri Fay Haritası'nı güncelledi! Türkiye beşik gibi sallanacak!

Deprem bilimcilerin sürekli gündeme getirdikleri "Türkiye Diri Fay Haritası" güncellenirken, diri fay sayısının 485 olduğu duyuruldu. Buna göre, yenilenen haritada en güvenli şehirlerden bile fay hattı geçerken, uzmanlar da 'sarsıntılardan' etkilenmeyecek şehir olmadığını belirtti.



Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye Diri Fay Haritasında güncelleme yaptı. Buna göre, güncellenen bu yeni haritada özellikle İç Anadolu Bölgesindeki faylar endişe yaratırken, yeni veriler ile MTA'nın sitesi ve Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) platformu üzerinden tüm kurum ve kuruluşların erişimine açıldığı kaydedildi.

Haber Global'in haberine göre; haritada, ülke genelindeki toplam diri fay sayısı 485'e olarak kayda geçerken, bu fayların 326'sı tekçe fay zonu veya sistemi olarak, 183'ü ise ana yapılar altında geçen fay segmenti olarak kaydedildi. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş ise çalışmalar fazlalaştıkça hiç beklenmedik yerlerde diri fay hatlarının ortaya çıkmaya devam edeceğini ifade etti. Özellikle deniz tabanından geçen fay segmentlerinin vakit kaybetmeden haritalara işlenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bektaş, "Kıyı kentleri tehdit edecek deniz altı faylara ilişkin veriler eksik. Karadeniz sahillerinin 10 km açığından geçen Rizde, Trabzon, Ordu segmentleri haritada yer almıyor. Depremden etkilenmeyecek kent olmadığı bilinmeli.

MTA Türkiye Diri Fay Haritası nı güncelledi! Türkiye beşik gibi sallanacak!

Öte yandan, İç Anadolu Bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem üretecek segmentler bulunuyor. Yapılar için baz alınan ivme değerler sağlam zeminler için. Oysa gevşek zeminlerde deprem büyütmesi olur. Her bölge için mikro-bölgelendirme önemli." dedi.

Prof. Dr. Şerif Barış (Jeofizik Mühendisi) ise; "Harita, bizlere beklenmedik yerlerde orta büyüklükte deprem üretecek faylar olduğunu gösteriyor. Asıl önemli konu, denizlerdeki fay segmentlerinin haritalara işaretlenmesi. Ülke olarak depreme dirençli toplum oluşturmak durumundayız. Dayanıklı yapı stoğu kadar ev içindeki eşya, mobilya ve malzemelerin de insanlara zarar veriyor. 

Hüseyin Alan (Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı) "Mevcut haritalarda bazı yerlerde en yüksek değerin 0.75 g ivme değer gözüküyor. Yine bazı sismografik verilerin az olduğu göz önüne alarak 2019 yılında davacı olmuştuk. Buna göre, haritadaki ivme değerlerin az, iptal edilerek yeniden tasarlanmasını talep etsek de Danıştay bu talebimizi o zaman  kabul etmemişti. Dava için Tuz Gölü fayını örnek gösterilmişti."

Erdal Şahan (Jeoloji Uzmanı) ise “Yeni inşaatlar deprem tehlike haritasına bakılarak yapılmaktadır. Fakat, inşaat çalışmalarında bölgesel ivmeler kullanılırken, zemin şirketleri ise deprem haritasındaki verileri almaktadırlar.. Normalde olması gereken, yerinde jeofizik mühendislerinin ölçtüğü ivme değerlerin kullanılmasıdır."

İTÜ bünyesinde hayata geçirilen Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde ise Türkiye’deki aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklere ilişkin yapay zeka destekli dinamik risk haritalama teknikleri geliştirmek için çalışmalara başladı.

Prof. Dr. Naci Görür'den Malatya'da aktif fay uyarısı...

Mta Grup Mimarlık Mühendislik Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Kuruldu!

MTA'dan Türkiye'nin diri fay hattı haritası! Hangi iller riskli?

Deprem riski taşıyan il ve ilçeler peş peşe sıralandı: 45 kent diri fay hattı üzerinde!

Geri Dön