Mücavir alan nedir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir?
Mücavir alan, belediye sınırları haricinde bulunan ancak imar mevzuatı gereği belediyelerin denetim ve sorumluluğu altında olan arazi parçalarını ifade eder. Bu durumda mücavir alan nedir, mücavir alan sınırları nedir ve mücavir alan sorgulama gibi sorular önem kazanıyor.
MÜCAVİR ALAN NEDİR?
Belediyeler, mücavir alanların getirdiği sorumluluklar doğrultusunda çevrelerindeki ve asıl yetki sahibi oldukları alanın dışındaki bölgelerde de imar denetimi yapma yetkisine sahiptir. Mücavir alanlar, belediye sınırları dışında yer almasına rağmen imar mevzuatı gereği belediyelerin kontrol ve sorumluluğu altına verilmiş toprakları ifade eder. Mücavir alanların denetimi, plansız şehirleşmenin ve kaçak yapılaşmanın önüne geçmeyi amaçlar. Bu alanlar, farklı belediye sınırları dışında kalsalar da, belediye alanlarından farklı olarak kendi sınırları içerisindedirler. Yani, başka bir belediyenin sınırlarına girmezler ve çoğunlukla belediye sınırlarına yakın konumda bulunmaları gerekmez. Ayrıca, mücavir alanlar köyleri de içine alabilirler.
MÜCAVİR ALAN SORGULAMA NASIL YAPILIR?
İmar Durumu Birimi, belediye sınırları içinde yer alan meskun, inkişaf ve mücavir sahalarda bulunan tüm planlı ve plansız arsa ve arazilerin inşaata uygunluğunu öğrenmek için başvurulacak ilk kurumdur. Mücavir alan sorgulama işlemleri için ilgili belediyeye bireysel olarak başvurabilir veya söz konusu alanın bağlı olduğu belediyenin resmi web sitesinde yer alan e-imar sorgulama bölümünden yararlanabilirsiniz. Bu yöntemlerle, arsa veya arazinizin imar durumunu kolayca öğrenebilir ve yapmayı planladığınız inşaat için gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
MÜCAVİR ALAN SINIRLARI NASIL BELİRLENİR?
Mücavir alan sınırları, İl İdare Meclisi tarafından alınan kararla belirlenir. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından onaylanan bu kararlarla mücavir alan sınırları resmiyet kazanır. Mücavir alanlar, belediyelerin tam sınırında olmak zorunda değildir; aynı zamanda çevre köyler de bu alanlara dahil edilebilir. Böylece, belirlenen sınırlar içindeki yerleşim bölgeleri birbirleriyle uyumlu bir planlama ve yönetim sürecine tabi tutulmuş olur.
Bu noktada belediye ve mücavir alan arasında farklar da merak edilir. Belediyeler, il, ilçe ve köy sınırları idari sınırlardır ancak mücavir alanın idari bir sınır olmadığı bilinir.
Hisseli tapuya ihtiyaç kredisi çıkar mı?
Kira stopajı nedir? Kira stopajı nasıl hesaplanır?
Hisseli tapu alınır mı? Hisseli tapu almak mantıklı mı?