01 / 12 / 2024

Mühendisler konutta KDV indirimine tepkili

Mühendisler konutta KDV indirimine tepkili

Hükümetin net alanı 150 metrekare ve üzeri konutlarda getirdiği KDV indirimine inşaat mühendislerin




TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Harp, bu büyüklükteki konutların konut stoğunun yalnızca yüzde 7'lik kısmını oluşturduğunu kaydederken, düzenlemede kapsayıcılık ve hakkaniyet olmamasını eleştirdi.

Bu nedenlerle indirimin konut sorununa da sektördeki durgunluğa da çözüm getirmeyeceğini savunan Harp, "Yaşam şartları gittikçe zorlaşan dar ve orta gelirliler için KDV indirimleri ve kurtarma paketleri düşünülmezken, zaten ortalamanın oldukça üzerinde yaşam standardına sahip kesimler için indirimler icat edilmesi kamu vicdanı açısından kabul edilebilir değildir. Devletin kendi rakamları bile bu durumu açıklıkla ortaya sererken, hükümetin bu gerçeğin üstünden atlayarak hareket etmesi de oldukça manidardır" diye konuştu. TÜİK verilerine göre Türkiye'de 15 milyon civarında konut stoğu bulunduğunu hatırlatan Harp, buna karşın orta ve alt kesimin konut sorunu yaşamayı sürdürdüğünü ve bu kesime dönük nitelikli konut üretimi politikalarının izlenmediğini savundu.

 

Konut sorunu yaşayanlar, süreç dışında bırakıldı

 

Harp, söz konusu kesime dönük nitelikli konut üretimi politikalarının izlenmediğini belirtirken, bu çerçevede 2010 yılı için 2 milyon 860 binin üzerinde bir konut ihtiyacı yaşanacağına dikkat çekti. Yılda ortalama 500 bin konuta ihtiyaç olduğunun tahmin edildiğine değinen Harp; olmayan konut yatırımlarının, sağlıklı planlama eksikliğinin, spekülatif amaçlı hareketlerle rant amaçlı düzenlemelerin kaynakların yararlı kullanımının önüne geçtiğini söyledi. Orta ve alt sınıf için nitelikli konut üretilmezken lüks ya da ikinci konut yapımının daha çok tercih edilmesini eleştiren Harp, konut sorununu gerçekten yaşayan toplumsal kesimlerin planlama adımından başlayarak tüm sürecin dışında tutulduğunu savundu.

Harp "Toplumsal ve sosyal konut projelerini hayata geçirmekle görevli  TOKİ  de dahil olmak üzere konut üretimi, üst-orta ve yüksek gelirli gruplara göre düzenleniyor" diye konuştu. Yapılan KDV indiriminin de bu anlayışın bir sonucu olduğunu ifade eden Harp, konut ihtiyacı yaşayan kesime seslenmeyen bu düzenlemenin konut sorununu çözmeye yaramayacağı gibi ekonominin canlanmasını da sağlamayacağını öne sürdü. Harp, halihazırda bulunan konutların yüzde 55'inin ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60'ının 20 yaş üzeri olduğunu ve yüzde 40'ını da depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğine de işaret etti.

Referans


Geri Dön