03 / 05 / 2024

Müjdeli haber geldi! 15 bin lira devlet desteği 1 Ocak'ta başlıyor!

Müjdeli haber geldi! 15 bin lira devlet desteği 1 Ocak'ta başlıyor!

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde otomatik yenileme Ocak ayında başlayacak. Gönüllü olarak BES'te olan vatadaşların 2022 yılında biriktirdiği yıllık 60 bin liraya karşı devlet de 15 bin lira verecek.



 

Gençlerin ve çocukların hem biriktirip hem de emekli olmasının önünü açan Bireysel Emeklilik Sistemi'nin otomatik yenilenmesi Ocak ayında başlıyor. Devlet, 2022'de gönüllü BES'e girenlerin yıllık 60 bin lira biriktirenlere  15 bin lira da destek verecek.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; iş yerlerinde kademeli olarak zorunlu hale getirilen sistemde kalmak istemeyenler ayrılabilir. Otomatik BES yönetmeliğinde, sistemden ayrılanların yeniden entegrasyonları için beş yıllık bir süre bulunmaktadır. Çalışan sayısına göre kademeli olarak otomatik BES uygulayan işyerleri, 2017 yılında sisteme dahil olan ve cayma hakkını kullanan veya 1 Ocak 2022 tarihinde sistemden çıkış yapan çalışanlarını yeniden sisteme dahil etmek zorundadır.

Ayrıca 250-999 işçi çalıştıranlar ile otomatik BES'e geçiş yapanlar, 1 Nisan 2022 tarihinde sisteme ekledikleri ancak 5 yıl önce sistemden ayrılan çalışanlarını tekrar sisteme dahil etmekle yükümlüdürler. Yenileme başvurusunun 2027 yılında (Beş yıl sonra) tekrar sisteme dahil edilmesi gerekmemektedir.

Müjdeli haber geldi! 15 bin lira devlet desteği 1 Ocak ta başlıyor!

DEVLET KATKISI 15 BİN LİRAYI GEÇİYOR

Asgari ücretin enflasyonun 29,2 puan üzerinde, yüzde 50,5'lik yüksek artışı BES yatırımcılarını da güldürdü. Her ay çalışanların brüt maaşından yüzde 3 kesilerek BES'e aktarılıyor. BES'te 100 lira biriktiren her vatandaşa 25 lira teşvik veriliyor. Devlet, tasarruf hesabı olarak hayata geçirdiği BES'te 100 lira biriktirenlere tasarrufları artırmak için 25 lira teşvik veriyor.

Bunun üst sınırı asgari ücrete bağlıdır. Bir yılda brüt asgari ücretin yüzde 25'ine kadar teşvik verilir. Yıllık asgari ücret 60 bin lira iken, devlet katkısı bu tutarların üzerinde yüzde 25 ile sınırlı olduğundan bu yıl 10 bin 728 lira olan 15 bin lirayı aşacak. Devlet ayrıca 2022'de sadece gönüllü BES'te olanların biriktirdiği 60 bin liraya karşılık 15 bin lira verecek.

Müjdeli haber geldi! 15 bin lira devlet desteği 1 Ocak ta başlıyor!

SİSTEME DAHİL EDİLEN ÇALIŞANLAR

 

Otomatik emeklilik sistemi, 4A, 4C kapsamındaki sigortalıları ve 45 yaş altı Türk vatandaşlarının işverenleri tarafından otomatik olarak sisteme dahil edilmesini kapsayan bir uygulamadır. Otomatik bireysel emeklilik sisteminde işveren bu kesintiyi sadece çalışan adına çalışanın ücretinden yapmakla yükümlüdür. Kesinti, çalışanın sigortalılık matrahı üzerinden hesaplanır ve çalışanın net kazancından düşülerek emeklilik şirketine yatırılır.

Temmuz ayı itibari ile mevcut sistem 18 yaş altı çocuklara da aynı şekilde uygulanmaktadır. Çocukların BES hesabına yatırılacak her 100 lira için devlet 25 lira katkı sağlıyor. BES artık 18 yaş altı çocuklar için kumbara görevi görüyor. Aile bireyleri için ayrı hesaplar açılarak yüzde 25'lik devlet katkısından daha fazla yararlanılıyor.

Müjdeli haber geldi! 15 bin lira devlet desteği 1 Ocak ta başlıyor!

HER AY DÜZENLİ YATIRILIYOR

 

Devlet katkısı her ay düzenli olarak hesaba yatırılır. Sistemden erken ayrılanlar eksik katkı payı alırlar. Sistemde on yıl kazananlar devlet katkısı hesabındaki miktarın yüzde 60'ını, üç yıl kalanlar yüzde 15'ini ve 6 yıl kalanlar yüzde 35 lakh kazanıyor. Sistemde 56 yaşına kadar bekleyenler yüzde 100 devlet katkısı alabiliyor. Ölüm veya maluliyet halinde devlet katkısının tamamı ödenir.

Emekliliğe hak kazananlar, hesaptaki birikimlerini bir program dahilinde talep edebilirler. Bu eşit taksitler şeklinde olabileceği gibi toplu olarak da çekilebilir. Diğer bir seçenek de ömür boyu emeklilik olabilir. Emekliliğe hak kazanma yaşı 56'dır.

Müjdeli haber geldi! 15 bin lira devlet desteği 1 Ocak ta başlıyor!

VERGİ İNDİRİMİNDE DE KULLANILABİLİR

 

Serbest meslek sahibi, serbest meslek sahibi ve aile bireylerinin birikimli hayat sigortası poliçeleri için ödediğiniz primlerin yüzde 50'si vergi kesintisi için kullanılabilir.

 Sağlık, hastalık, kaza, vefat, işsizlik, analık, analık, eğitim gibi diğer hayat sigortaları için ödenen primlerin tamamı, aylık brüt ücretin yüzde 15'ini ve sigortalının toplam tutarının yüzde 15'ini geçmemek kaydıyla vergi indirimi için kullanılır. 

Bireysel Emeklilik'te yenileme 1 Ocak'ta!

Milyonları ilgilendiren soruların cevapları!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön