28 / 04 / 2024

1 Ocak'ta başlıyor! Yaptırım gelecek!

1 Ocak'ta başlıyor! Yaptırım gelecek!

Gayrimenkul ilanlarına yönelik beklenen uygulama 1 Ocak’ta hayata geçiyor. Taşınmaz satışına yönelik yönetmelikte yapılan düzenleme ile yetki belgesi olmayanlar artık gayrimenkul ilanı veremeyecek, yanıltıcı ve sahte ilanlarla ilgili de yaptırım uygulanacak. 



Emlak sektöründe yeni bir döne başlıyor. Emlak işletmelerinin faaliyetlerini sürdürebilmesi için getirilen yetki belgesi zorunluluğundan sonra yönetmelikte gayrimenkul ilanları için belirtilen uygulama ise 1 Ocak 2021'de başlayacak. 

23 BİN İŞLETME BELGE ALDI

Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre; Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında tanınan sürenin sona ermesinden sonra Türkiye genelinde şimdiye kadar 23 bin işletme yetki belgesi aldı. Mal sahibine kendi mülkiyeti altındaki konutları satmasına izin veren sistem, yetki belgesi olmayan emlakçılara ise satış izni tanımayacak. 

1 Ocak ta başlıyor! Yaptırım gelecek!

AÇIKTAN EMLAKÇILIK SONA ERECEK

Ülke genelinde kayıt dışı olarak bu işi açıktan yapan yaklaşık 500 bin kişinin alım satım yapmasının engellenmesi amaçlanan düzenleme ile ofislere metrekare, emlakçılık yapacaklara ise mezuniyet ve staj şartı getirilirken belgesiz internet sitelerine ilan girişi de yasaklanmış, bu düzenlemesinin yürürlük tarihi ise 1 Ocak 2021 olarak açıklanmıştı.

Emlak sektöründe yeni döneme geçilecek düzelenmede geri sayım başladı. Söz konusu tarih itibariyle belgesi olmadan emlakçılık yapanlar sitelerde artık ilan veremeyecek. 

1 Ocak ta başlıyor! Yaptırım gelecek!

BELGE YOKSA ÜYELİK DE YOK!

Yeni yılda hayata geçecek olan düzenleme ile ilan siteleri emlakçılık işiyle uğraşan işletmelerin üyeliğinden önce bakanlığın internet sayfası veya bilgi sisteminden yetki belgesi kontrolü yapılarak yetki belgesine sahip olup olmadığına bakılacak.

Şayet söz konusu işletmenin yetki belgesi yok ise platforma üye olamayacak. 

SAHTE İLANLARA YAPTIRIM GELİYOR

Diğer yandan 1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlayacak düzenleme kapsamında son zamanlarda ilan sitelerinde sıklıkla karşılaşılan sahte ve karşılığı olmayan kiralık ve satılık gayrimenkul ilanlarına da el atılacak. Yönetmelikte bulunan maddeye göre; internet ortamında taşınmaz ticaretine yönelik ilan veren işletmeler, ilanlarda üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer vermeyecek.

Aksi durumlarda işletmelere yaptırım uygulanacak.

1 Ocak ta başlıyor! Yaptırım gelecek!

BİRDEN FAZLA AYNI İLANA YETKİ BELGESİ ŞARTI

Yeni düzenleme ile aynı ilanın birden fazla kişi tarafından girilmesinin de önüne geçiliyor. Yönetmeliğe göre mal sahibi ile kim yetki belgesi sözleşmesi imzalamış ise onun ilanı sadece yayında olacak. Yetki belgesi elinde olan işletme portal yönetimiyle iletişim kurup diğer ilanları yayından kaldırtabilecek.

ŞİKAYET HATTI KURULACAK

İlan siteleri ilanlarla ilgili talep ve şikâyetlerin, internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunmakla da sorumlu tutulacak. Vatandaştan ilanlara yönelik gelen talep ve şikâyetler etkin bir şekilde yönetilecek ve sonuçlanacak.

Ayrıca portal yönetimleri; ilan, şikâyet ve üyeliklere ilişkin bilgileri Bakanlığın taleplerine uygun olarak Bakanlığa iletmekle de yükümlü.

Emlakçılar dikkat! 2021'de değişiyor!


Geri Dön