26 / 11 / 2024

Mükellefiyet ne demektir?

Mükellefiyet ne demektir?

Mükellefiyet devletin, vatandaşlarını mal veya para vermeye ya da emeğini sunmaya zorlaması, vatandaşın ise bu durum karşısında yükümlü olması durumudur. Mükellefiyet ne demektir, detayları...




Mükellefiyet ne demektir?

Mükellefiyet: Yükümlülük

Mükellef: Yükümlü kişi


Mükellefiyet ne demektir?

Mükellefiyet, bir diğer tanımıyla yükümlülük; devlet tarafından bireyin isteğine bakılmaksızın yapılmasını zorunlu tuttuğu görevler dizisidir. Mükellefler yasal düzenlemelere göre, belirlenen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Aksi durumda birey, yükümlülüğünü yerine getirmezse yaptırım ile karşı karşıya kalır. 


Mükellefiyete örnek;

Vergi mükellefiyetinde birey kazancının belli bir oranını devlete vermekle yükümlüdür. Askerlik yaptırma ise, her yirmi yaşını doldurmuş erkeklerin askerlik yapmaları zorunlu tutulmuştur. Bunların dışında kamulaştırma, bilirkişilik ve nüfus sayımı görevliliği, istimlak da mükellefiyete örnek teşkil eder.


Mükellefiyet kanunu;

Türk hukuk sisteminde mükellefiyet hususu, Millî Müdafaa Mükellefiyeti Yasası, MİNİ Koruma Yasası ve Umumî Hayatta Müessir Afetler Yasası ve Medeni Yasa'da ele alınmaktadır.


Gayrimenkul mükellefiyeti; 

Bir gayrimenkul sahibinin, sahip olduğu mülkü nedeniyle ve ilgili gayrimenkulü teminat olmak üzere, bir diğer kimse lehine bir şey yapmaya veya vermeye zorunlu tutulmasıdır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön