27 / 11 / 2024

mükellefiyet kanunu

mükellefiyet kanunu

Mükellefiyet devletin, vatandaşlarını mal veya para vermeye ya da emeğini sunmaya zorlaması, vatandaşın ise bu durum karşısında yükümlü olması durumudur. Mükellefiyet ne demektir, detayları...

Depremlerden etkilenen il ve ilçelerdeki mücbir sebep hali uzatıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), depremlerden etkilenen il ve ilçelerdeki mücbir sebep halinin uzatıldığını açıkladı. Buna göre, felaketten etkilenen şehirlerde deprem tarihi itibarı ile mükellefiyet kaydı bulunanların mücbir sebep halinde olduklarının kabul edildiği ifade edildi. 

Konut aidatları sorununun tek çözümü kat mülkiyeti kanunun revize edilmesinden geçiyor!

Timtaş Yönetim AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, bazı sitelerdeki aidat sorununun, 1965 yılında kabul edilen Kat Mülkiyeti Kanunu revize edilmeden çözülemeyeceğini vurguladı.

Kirayla yarışan site aidatlarına düzenleme geliyor! Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki değişiklikler için hemen bakın!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ile İçişleri bakanlıklarının fahiş miktarlara ulaşan site aidatlarına yönelik çalışma yaptığı bildirildi. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılacak değişiklikler, 1 Ekim’de TBMM gündemine gelecek.

Tapu Genel Müdürlüğü'nden arsa payı uyarısı!

Ev alıp satarken hayati öneme sahip olan 'Arsa payı' durumuna Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile ilgili genelge yayımlandı. Genelgede Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikler hakkında bilgi verildi. 

Mustafa Şeref Kısacık: Kat Mülkiyeti Kanunu yeniden yazılmalı!

İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Mustafa Şeref Kısacık Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği tarafından gerçekleştirilen çalıştayda önemli açıklamalar yaptı. Kısacık, "Kat Mülkiyeti Kanunu yeniden yazılmalı" dedi.

Kat mülkiyeti kanunu 2021!

Apartman ve konut sitelerinde kat maliki ve kat irtifakı sahiplerinin hakları, kat mülkiyeti kanunu kapsamında değerlendiriliyor. İşte kat mülkiyeti kanunu 2021...

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri Kanunu'nda değişiklik teklifi!

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'de onaylandı.

Kat mülkiyeti harcı 2021!

Kat mülkiyeti, İmar ve Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında inşa edilen binalar üzerinde belli ücretler karşılığında kuruluyor. İşte kat mülkiyeti harcı 2021..

Değerli konut vergisi için geri sayım başladı!

Geçen yıl gündeme gelen değerli konut vergisi, Türkiye sınırları içerisinde bulunan ve değeri 5 milyon TL'nin üzerinde olan mesken nitelikli taşınmazları kapsıyor. Değerli konut vergisine ilişkin mükellefiyet 2021 yılının başından itibaren başlıyor.

Tesis Yönetimi Çalıştayı 28-29 Kasım'da!

Tesis ve Konut Sitesi Yönetim mevzuatının temeli olan 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile talepler tam olarak karşılanamıyor. Sektör ilgilileri konuyla ilgili taleplerini bir çalıştay düzenleyerek anlatacak.

Giriş katında oturanlar asansör parası ödemek zorunda mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi binalarda ortak yerleri kullanmamaktan dolayı bunların masrafına iştirakten kaçınılamaz. Bu durumu değiştirmek için yönetim planı değişikliği talep edebilirsiniz... 

Giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında binalarda ortak yerlerin tüm masrafları bina sakinlerinden karşılanıyor. Ancak bunun aksine hükümler yönetim planına konulabilir ve yeni hükümler geçerli olabilir.

Kötü komşuyla mücadele yolları!

Gürültü yapan, rahatsız eden komşunuzun bu hareketleri Kat Mülkiyetleri Kanunu’ndaki sınırları aşıyorsa ve ‘çekilmez bir hal’ aldıysa katlanmak zorunda değilsiniz. İşte kötü komşuyla mücadele yolları...

mükellefiyet kanunu Haberi

mükellefiyet kanunu

Mükellefiyet ne demektir?

Mükellefiyet: Yükümlülük

Mükellef: Yükümlü kişi


Mükellefiyet ne demektir?

Mükellefiyet, bir diğer tanımıyla yükümlülük; devlet tarafından bireyin isteğine bakılmaksızın yapılmasını zorunlu tuttuğu görevler dizisidir. Mükellefler yasal düzenlemelere göre, belirlenen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Aksi durumda birey, yükümlülüğünü yerine getirmezse yaptırım ile karşı karşıya kalır. 


Mükellefiyete örnek;

Vergi mükellefiyetinde birey kazancının belli bir oranını devlete vermekle yükümlüdür. Askerlik yaptırma ise, her yirmi yaşını doldurmuş erkeklerin askerlik yapmaları zorunlu tutulmuştur. Bunların dışında kamulaştırma, bilirkişilik ve nüfus sayımı görevliliği, istimlak da mükellefiyete örnek teşkil eder.


Mükellefiyet kanunu;

Türk hukuk sisteminde mükellefiyet hususu, Millî Müdafaa Mükellefiyeti Yasası, MİNİ Koruma Yasası ve Umumî Hayatta Müessir Afetler Yasası ve Medeni Yasa'da ele alınmaktadır.


Gayrimenkul mükellefiyeti; 

Bir gayrimenkul sahibinin, sahip olduğu mülkü nedeniyle ve ilgili gayrimenkulü teminat olmak üzere, bir diğer kimse lehine bir...